Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
O používaní mobilných telefónov budú rozhodovať jednotlivé školy
Zdielať na

O používaní mobilných telefónov budú rozhodovať jednotlivé školy

BRATISLAVA / Používanie telefónov na vyučovaní zostane v kompetencii škôl. Ministerstvo školstva zrušilo vyhlášku, ktorá plošne zakazovala používanie mobilov. Sú však školy, ktoré naďalej trvajú na ich zákaze. Chcú tým zabrániť šikane.

Deväťročný Lukáš má telefón počas vyučovania odložený v taške. Aj doma trvajú na disciplíne.

"My máme zavedené pravidlá, čiže predpokladáme a kontrolujeme to, že ten telefón počas výučby doma nepoužíva," vraví Lukášov otec, Tomáš.

Doteraz platilo, že žiak nesmel používať telefón - výnimky schvaľoval vyučujúci alebo riaditeľ.

Od júla platí nová vyhláška, podľa ktorej pravidlá upravuje školský poriadok: "Ministerstvo nezakazuje ani inak neurčuje obmedzovanie mobilných telefónov počas vyučovania, pretože situácia s ich využívaním je v jednotlivých školách je v každej škole odlišná."

Aj napriek zmierneniu zo strany ministerstva na niektorých základných školách zostáva školský poriadok nezmenený. Zákaz používania mobilov platí aj pri odborných predmetoch ako je informatika.

"Pracujú na tabletoch alebo na počítačoch, tam mobil nie je potrebný," vraví Jozef Šalata, riaditeľ ZŠ J. Švermu v Humennom.

Cez prestávky je to však benevolentnejšie. Zákazom chcú predchádzať predovšetkým prípadom kyberšikany. A hoci v telefóne máme všetky potrebné funkcie, na vyučovaní či dôležitých pracovných stretnutiach by sme ho nemali mať v dosahu, keďže aj položený telefón s blikajúcimi upozorneniami nám môže pretrhnúť sústredenie.

"Máme výskumy ktoré jednoznačne hovoria, že telefón by mal byť mimo dosah toho dieťaťa vtedy, ak chce mať plné sústredenie," dodáva detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy