Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ceny naďalej rastú, najviac tie najdôležitejšie položky. Lepšie to vraj nebude
Zdielať na

Ceny naďalej rastú, najviac tie najdôležitejšie položky. Lepšie to vraj nebude

BRATISLAVA / Najvyššie ceny od začiatku milénia. V auguste sme si skoro za všetko zaplatili tak, ako si nepamätáme. Ceny ťahali nahor opäť tie najdôležitejšie položky. Potraviny a bývanie. Ekonómovia už ani neočakávajú, že by sa to malo extrémne rýchlo zmeniť.

Čísla štatistického úradu nepotešili ani v auguste. Zdražovanie nekončí, práve naopak, naďalej láme rekordy. "Inflácia je na úrovni štrnástich percent, to tu v podstate nebolo od začiatku milénia," informuje analytička Eva Sádovská. 

Ceny rástli opäť v tých oblastiach, kde sú všetci najzraniteľnejší, najmä tí najchudobnejší. "Olej a tuky - tam to zdraženie bolo vyše 50 %, ale napríklad aj chlieb, pečivo, mäsové výrobky a mliečne výrobky. Toto všetko išlo cenami nahor o 20 až 25 %," dodáva Eva Sádovská. Vzrástli aj ceny služieb mobilných operátorov, rekreačných a kultúrnych služieb, ubytovania, osobnej starostlivosti, sociálnych služieb a poistenia.

Rast cien medzimesačne spomaľuje

Rast cien medzimesačne mierne spomaľuje. "Tlmiaci efekt na infláciu počas ôsmeho mesiaca malo zníženie cien pohonných hmôt, ako aj odevov a obuvy," informuje hovorkyňa štatistického úradu Jana Morháčová. Medzimesačné zlacnenie pohonných hmôt je ale slabá náplasť na veľkú infláciu. Ceny sú medziročne naďalej veľmi vysoko. Podľa ministra financií nebude cenové utrpenie trvať dlho. "Je taká tendencia, že sa ide zastabilizovať. Že už by sme nemali nejako zásadne rásť tento rok," vyjadril sa Igor Matovič. Analytici to po posledných mesiacoch takto optimisticky nevidia. Inflácia by mala byť aj v ďalších mesiacoch dvojciferná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy