Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deti musia byť doma. Pre zle opravenú strechu od polovice augusta vytopilo školu už šesťkrát
Zdielať na

Deti musia byť doma. Pre zle opravenú strechu od polovice augusta vytopilo školu už šesťkrát

STARÁ ĽUBOVŇA / Vedrá, kade, handry, tričká. Toto sú pomôcky, ktoré si musela zabezpečiť základná škola v Starej Ľubovni. Momentálne to tam vyzerá, ako keby sa učebňami prehnala povodňová vlna. Problémy sa začali v momente, keď sa začala rekonštruovať školská strecha.

150 žiakov má do konca týždňa riaditeľské voľno alebo presnejšie povedané dažďové prázdniny. Krízový štáb a rada školy rozhodnú čo s nimi bude ďalej lebo do svojich zatopených tried sa minimálne dav týždne nevrátia. Na staroľubovnianskej základnej skole sa strecha začala rekonštruovať po 60 rokoch a riaditeľ sa tejto opravy nevedel dočkať. Namiesto rozvrhu pre žiakov je v poškodených triedach rozpis služieb pre učiteľov i ostatných zamestnancov. Strážia školu 24 hodín.

Od 22. augusta školu vytopilo už šesťkrát. V pôvodnom pláne sa rekonštrukcia mala skončiť vtedy, keď začal nový školský rok. No učitelia majú teraz iné povinnosti ako učiť deti. "Mali nočné služby, striedali sa, zbierali vodu, vynášali tú vodu preč a zabezpečovali sme, čo sa dalo," priblížil Peter Höger, riaditeľ ZŠ Levočská v Starej Ľubovni. 

V škole zasadal v pondelok, 12.septembra, krízový štáb. Žiaci síce majú do piatku udelené riaditeľské voľno, no potrvá niekoľko týždňov kým sa triedy dajú dokopy. Žiakov tak zrejme rozmiestnia po celom meste. "Stav strechy bol avizovaný minimálne 5 rokov. Naozaj som sa tešil tomu, že strecha bude skonštruovaná do konca školského roka," dodal Peter Höger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy