Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka vedie rozhovory s kandidátmi na ministrov, verdikt padne v najbližších dňoch
Zdielať na

Prezidentka vedie rozhovory s kandidátmi na ministrov, verdikt padne v najbližších dňoch

BRATISLAVA / V prezidentskom paláci prebiehajú rozhovory medzi Zuzanou Čaputovou a kandidátmi na uvoľnené ministerské posty. Karel Hirman, Viliam Karas a Rastislav Káčer budú s hlavou štátu postupne debatovať o potenciálnych nových pozíciách, rozhodujúci verdikt by mal padnúť v najbližších dňoch.

Hirman, expert na energetiku a kandidát na ministra hospodárstva, už pohovor absolvoval. Uviedol, že si ponuku musí poriadne premyslieť a zvážiť všetky možnosti. Zároveň prezidentke pripomenul, že chce podporu premiéra. Netúži totiž byť kandidátom jednej strany. 

Po ňom otvorili brány šéfovi advokátskej komory a možno aj novému lídrovi justičného rezortu, Viliamovi Karasovi. Večer by sa ako posledný mal u Zuzany Čaputovej ukázať aj diplomat Rastislav Káčer, ktorého možno uvidíme na čele ministerstva zahraničných vecí. Eduard Heger by si rád nechal školstvo pre seba, keďže zatiaľ v koalícii nie je zhoda na novom kandidátovi. O jeho žiadosti, rovnako ako o ďalších kandidátoch, čoskoro rozhodne prezidentka. Miesta sa otvorili po tom, čo strana Sloboda a solidarita kvôli nezhodám s ministrom financií Igorom Matovičom odišla z koalície aj z vlády. Štyria šéfovia rezortu by mali oficiálne odstúpiť zo svojich postov po utorkovom (13.9.) otvorení parlamentnej sezóny.

Kto by mohol obsadiť ministerské posty?

  • Minister hospodárstva - Karel Hirman
  • Minister spravodlivosti - Viliam Karas
  • Minister zahraničných vecí - Rastislav Káčer
  • Minister školstva - Eduard Heger (do predstavenia spoločného kandidáta koalície)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy