Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Niektoré odborné školy budú musieť zatvoriť. Nemajú za čo nakupovať materiály na výuku študentov
Zdielať na

Niektoré odborné školy budú musieť zatvoriť. Nemajú za čo nakupovať materiály na výuku študentov

SNINA / Tak, ako sme školy v septembri otvorili, tak ich možno o dva mesiace budeme musieť zatvoriť – odborné učilištia a školy, ktoré pripravujú žiakov na remeslá sú totiž na tom tak zle, že už nemajú za čo kupovať potrebné materiály. Murári sa pritom bez tehál a cementu murovať nenaučia a taktiež nákup vajíčok, oleja a cukru pre budúcich kuchárov si tieto školy nemôžu dovoliť. A až 90% rozpočtu školy ide na prevádzkové náklady. Aké kvality budú mať títo absolventi v oblasti remesiel?

"Donekonečna robiť cvičnú stenu s tými istými tehlami sa nedá," vysvetľuje Jana Kandriková, predsedníčka Združenia učilíšť a špeciálnych škôl SR. "Zatiaľ robíme len rekonštrukčné práce v areále školy, ale ako to bude o mesiac o dva, s čím budeme učiť budúcich murárov?

Kuchári, stavbári, krajčírky či murári - všetci títo žiaci potrebujú k vyučovaniu materiály, no tie zdraželi natoľko, že školy si ich už teraz nemôžu dovoliť. 

"Naši maliari teraz nebudú maľovať nič," hovorí s trpkým úsmevom Jana Kandriková. "Ceny stavebných materiálov išli tak hore, že si teraz nevieme predstaviť, že by sme pokračovali v praktickej výučbe."

Problém majú odborné učilištia a školy, ktoré pripravujú budúcich remeselníkov po celom Slovensku. 

"Nie je možné naučiť deti bez toho, aby sme kúpili cukor, múku, vajcia, olej a bežné potraviny. Variť a pripravovať z nich budúcich kuchárov," ozrejmuje Jana Kandriková.

Navyše mnohé firmy krachujú a tie, ktoré fungujú, žiakov v rámci duálneho vzdelávania na prax vziať nemôžu, keďže ledva uživia svojich zamestnancov.

"Toto nie je regionálny, ale celoštátny problém, ktorý sa už tak nabalil, ako jedna obrovská snehová guľa," sťažuje sa Jana Kandriková.

Otázne teda je, aké kvality budú mať títo absolventi v oblasti remesiel. 90 percent rozpočtu napríklad v Spojenej škole internátnej v Snine pokrýva prevádzkové náklady. So zvyškom veľa nezmôžu. 

Ak zriaďovateľ požiadavky školy nevie vyriešiť v rámci svojho rozpočtu, vstúpi do takzvaného dohadovacieho konania. V tom ale podľa predsedníčky Kandrikovej riešenie nie je, keďže s nedostatkom peňazí bojujú takmer všetky školy na Slovensku. 

"Ako krásne sme otvorili školské roky v septembri, je možné, že ich koncom októbra, začiatkom novembra budeme aj zatvárať," načrtla nepekné vyhliadky Jana Kandriková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy