Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spoločný európsky postup v boji s drahými energiami je podľa slovenských politikov nevyhnutný
Zdielať na

Spoločný európsky postup v boji s drahými energiami je podľa slovenských politikov nevyhnutný

BRATISLAVA / Európska komisia by mala v stredu predstaviť riešenia na ochranu svojich občanov pred rekordnými cenami energií pred príchodom zimy. Podľa slovenských politikov bude veľmi dôležité, aby únia postupovala jednotne.

Prípravné práce už urobili tímy z európskych energetických ministerstiev. Prebrali rôzne návrhy, a napríklad zastropovanie cien ruského plynu podporujú iba štyri štáty. Slovensko to odmieta.

"Zastropovanie cien plynu na dodávke by, bohužiaľ, viedlo k tomu, že plyn sa zastaví a opätovne vytvorí nestabilitu na trhoch, a tým pádom by ceny porástli, toto určite nie je riešenie, ktoré budeme podporovať," vyjadril sa štátny tajomník pre energetiku, Karol Galek. Cesta ku spoločným európskym riešeniam bude náročná, pretože niektoré štáty môžu ťažšie opúšťať svoje predstavy. Podľa slovenských politikov je však jednota absolútne nevyhnutá. "Rozdelenie Európy od samého počiatku v tejto oblasti je cesta do pekla, pretože každý by si našiel svoje špecifiká," komentoval podpredseda zahraničného výboru Peter Osuský. Podľa premiéra sú obavy z nárastu cien energií úplne pochopiteľné a vláda proti tomu urobí rôzne opatrenia. Ľudia by si však mali uvedomiť, kto je hlavným vinníkom ťažkej situácie. "My sme obeťou agresie Putina na Ukrajine, toto nie je nami vyvolané," reagoval premiér Eduard Heger. 

Keďže sme fakticky v energetickej vojne, ktorú spôsobil Kremeľ, bude treba šetriť a uskromňovať sa tak, ako to v krízach robili aj naši predkovia. Jemné utiahnutie radiátorov, dôsledné vypínanie zbytočne rozsvietených svetiel, či obmedzenie nepotrebného vyvážania sa v autách, zrejme nikoho nezabije. "Budeme sa musieť obmedziť, ale stále žijeme v bezpečnej krajine, stále nám tu nepadajú bomby na hlavu," povedala predsedníčka eurovýboru Vladimíra Marcinková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy