Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Okrem vlády padá na kolená aj zdravotníctvo. Lekári hrozia výpoveďami
Zdielať na

Okrem vlády padá na kolená aj zdravotníctvo. Lekári hrozia výpoveďami

BRATISLAVA / Rozpadla sa vláda. Na hlavu nám padajú ceny energií no a na kolená dlhodobo padá zdravotníctvo. Hoci lekári i sestry odkazujú ministrovi financií, že nie sú s riešením svojich požiadaviek spokojní, navrhnutý zákon pôjde do legislatívneho procesu. To znamená, že približne 3 500 lekárov stále hrozí odchodom a o zotrvaní v systéme uvažujú aj sestry a záchranári. Minister zdravotníctva ale tvrdí, že rokujú a snažia sa postupne plniť aj ďalšie požiadavky odborárov.

"Ktorá vláda urobila pre zdravotníctvo viac, ako naša," pýta sa premiér SR Eduard Heger napriek tomu, že lekárski odborári majú na stole nateraz 3 500 deklarácií od kolegov a zbierajú výpovede, ktoré podajú koncom septembra. Avizované priemerné zvýšenie platov o viac ako 500 eur podľa nich totiž nestačí, keďže na stole mali ďalších osem požiadaviek. No na tie podľa nich nikto nereagoval, s čím ale premiér ani minister financií nesúhlasia. "Dali sme urobiť rýchly prieskum medzi sestrami, pričom sme dostali vyše 2 000 odpovedí a 80 percent z nich nesúhlasí s návrhom," vyjadrila sa Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

"Naša vláda reformuje zdravotníctvo, preto si myslím, že nie je legitímny dôvod na to, aby lekári vláde, ktorá práve robí reformu zdravotníctva, dávali výpovede," uviedol Heger. Záchranári a ostatné skupiny zamestnancov ešte čakajú na definitívu od vlády. Isté je len to, že šéf štátnej kasy jasne povedal, že máme na platy 200 miliónov a tento balík pôjde aj do legislatívneho procesu. "Aby sa nevytváral nátlak, lebo tie ostatné problémy lekárov sa tu 30 rokov neriešia a nedá sa to len tak rýchlo teraz vyriešiť do októbra," vyjadril sa minister financií Igor Matovič. "Túto vec prebral premiér s ministrom financií, tak by to mali aj dotiahnuť. Myslím si, že nemôžeme nechať rozvrátené zdravotníctvo a nechať odísť tisícky lekárov," skonštatoval predseda NR SR Boris Kollár. Dôvod na odchod ministra zdravotníctva tak hnutie Sme rodina nevidí, napriek niekoľkomesačným špekuláciám a kritike zo strany Igora Matoviča. "Povedal som, že keď budem s prácou ministra nespokojný, tak ho odvolám," uviedol Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy