Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyše polovica Slovákov očakáva výrazné zhoršenie životnej situácie, aké tu nebolo dvadsať rokov
Zdielať na

Vyše polovica Slovákov očakáva výrazné zhoršenie životnej situácie, aké tu nebolo dvadsať rokov

BRATISLAVA / Ľudia sa boja, a vyše polovica sa obáva skokového zhoršenia svojej životnej situácie. Takéto niečo tu nebolo už dlho, ani pri poslednej hospodárskej kríze. Odborníci preto varujú, aby sa pripravili na horšie časy.

Podľa prieskumu na vyše tisíc respondentoch agentúry Focus to vyzerá momentálne ako ticho pred búrkou. Viac ako polovica opýtaných situáciu naďalej zvláda. Inak to ale vyzerá s očakávaniami. Viac ako 50 percent domácností hovorí o negatívnom trende a to je najhorší scenár za posledných 20 rokov. Zároveň klesá počet tých, ktorí by mali rezervu v hodnote šesť mesačných platov alebo výdavkov. "Viac sa pracovať už nedá. Ja mám dve zamestnania a viac času práci neviem venovať. Nemám dokonca ani žiadnu rezervu," vyjadril sa Radoslav, otec dvoch detí.

Podľa analytikov táto kríza nezasiahne len najzraniteľnejších.

Dotkne sa aj domácností s priemernými príjmami. Budú mať totiž ťažkosť zvyšovať príjmy z krátkodobého hľadiska. Inflácia je výrazne vyššia ako rast reálnych miezd a to znamená, že ľudia budú v najbližšom období reálne chudobnieť. "Niektorí ľudia sa dokonca budú musieť rekvalifikovať a nájsť si novú prácu," oznámila odborníčka na osobné financie.

Z prieskumu zároveň vyplynulo, že domácnosti plánujú svoje financie krátkodobo. Každá rodina by si mala sadnúť a naplánovať svoje prostriedky na dlhšie obdobie. Výdavky na zábavu nie je pohodlné znížiť, ale v tejto situácii to bude nevyhnutné. "Ja ani nemôžem uštriť elektrinu," pokračuje Radoslav s ťažkochorým synom, ktorý je pripojený na prístroje. Bez nich by neprežil.

Dohodnúť sa nevie ani naša vláda, ktorá ani na štvrtýkrát neschválila energetický balíček a to pritom riešila celé leto. "Najskôr prestneme platiť účty, lebo nebude z čoho," dodal Radoslav.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy