Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deti sa po prázdninách vrátili do škôl. Aj tento školský rok bude sprevádzaný nedostatkom učiteľov i peňazí
Zdielať na

Deti sa po prázdninách vrátili do škôl. Aj tento školský rok bude sprevádzaný nedostatkom učiteľov i peňazí

BRATISLAVA / Žiaci sa po prázdninách vrátili do lavíc. Školský rok stihol v Malackách otvoriť ešte riadny minister školstva, popoludní už to bol minister v demisii. Úspešný školský rok žiakom ešte pred odchodom na zahraničnú cestu popriala aj prezidentka. Mnohým školám však zostávajú rovnaké problémy ako pred prázdninami. Nedostatok učiteľov a otázka, ako zvládnu obrovský rast cien energií.

Ešte včera škôlkari, teraz školáci. Na mnohých školách pasovali deti za prvákov. Niekde boli slzy, inde sa v triede stretli kamaráti zo škôlky či ulice. Oblečenie vraj rodičia vyberali dôkladne. Terajší prváci raz totiž práve tieto fotky ukážu vlastným deťom. Starších žiakov potešil ešte stále minister školstva Branislav Gröhling. "Ešte otváram nový školský rok, ale o pár hodín podám demisiu," povedal. 

Prezidentka otvorila školský rok na Spojenej škole na Mokrohájskej ulici v Bratislave. Najväčší problém riaditeľom škôl v Bratislavskom kraji ostal. Deti nemá kto učiť. "V Bratislave veľa škôl hľadá nových učiteľov," povedal riaditeľ Spojenej školy Mokrohájska Ivan Ištok. "Treba nastaviť také stimuly, ktoré budú ľudí v školstve, ale aj v zdravotníctve motivovať," uviedla Čaputová. Nový školský rok začal aj v nemocničných školách. "Individuálne sa venujeme deťom, ktoré sú pripútané na lôžko," povedala učiteľka v nemocnici Adriana Puchoňová.

Školy sa obávajú, aby v novom roku neprišli pre zdražovanie energií ďalšie neplánované prázdniny alebo návrat k dištančnému vzdelávaniu. "V tejto chvíli máme na tie platby, ale neviem, čo bude v decembri," uviedla riaditeľka ZŠ Ostredky Erika Drgoňová. Minister školstva už vyčíslil odhad, odpoveď ministra financií ešte nedostal. "Žiadosť je v objeme cez 50 miliónov eur," dodal Gröhling.

​Prvý školský deň na cestách

Nový školský rok už tradične pridáva vrásky na čele nie len študentom, ale aj cestujúcim. Pravidelne sa očakáva zhustená premávka a policajti sú v uliciach viditeľnejší.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy