Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sme rodina predložilo novelu ústavy, má umožniť skrátenie volebného obdobia
Zdielať na

Sme rodina predložilo novelu ústavy, má umožniť skrátenie volebného obdobia

Zdroj: TASR

Súčasťou ústavy by mohla byť možnosť skrátiť volebné obdobie parlamentu ústavným zákonom alebo referendom. Navrhujú to poslanci Sme rodina Miloš Svrček a Petra Hajšelová, ktorí do národnej rady predložili novelizáciu najvyššieho zákona. Návrh zároveň hovorí o tom, že pokiaľ by referendum bolo úspešné, volebné obdobie by sa skončilo dňom uvedeným v referende. Nová legislatíva by sa podľa návrhu mala vzťahovať aj na aktuálne volebné obdobie.

Poslanci zároveň navrhujú zaradiť do ústavy povinnosť predsedu parlamentu vyhlásiť parlamentné voľby do siedmich dní od uverejnenia platného výsledku referenda v zbierke zákonov. Novelou by sa tiež umožnilo parlamentu prijať ústavný zákon, ktorým si sama skráti prebiehajúce volebné obdobie.
Sme rodina argumentuje, že ak majú voliči právo svojich zástupcov voliť, musia mať aj právo ich odvolať. "Odvolacie referendum poskytuje voličom príležitosť robiť neustále nezávislé a demokratické rozhodnutia o tom, kto a ako bude vládnuť," vysvetlil Svrček pre agentúru TASR. Cieľom novelizácie ústavy je podľa neho posilnenie práva občanov zúčastňovať sa na správe veci verejných prostredníctvom inštitútu referenda. Výsledok referenda je podľa poslancov záväzný a musel by sa vyhlásiť rovnako ako zákon.

"Navrhovatelia v súvislosti s ustanovením možnosti skrátiť volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky zvažovali aj možnosť ustanoviť moratórium, počas ktorého by sa v rámci volebného obdobia – jeho začiatku a konca - takéto referendum nemohlo konať. Napokon sa rozhodli, že moratórium nebude súčasťou návrhu ústavného zákona, avšak sú pripravení ho do návrhu ústavného zákona doplniť na základe záverov z diskusie v pléne NR SR a jej výboroch," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Novela by mohla byť účinná od 1. januára 2023. Poslanci navrhujú prechodné ustanovenia, na základe ktorých by sa nová právna úprava vzťahovala aj na práve prebiehajúce volebné obdobie. "Referendom alebo ústavným zákonom bude možné skrátiť aj VIII. volebné obdobie," uviedli poslanci Sme rodina.

Poslanci tvrdia, že reagujú na rozhodnutie Ústavného súdu z júla 2021. Opozícia minulý rok vyzbierala podpisy na vyhlásenie referenda s otázkou, či ľudia súhlasia, aby sa skrátilo volebné obdobie parlamentu a boli predčasné voľby. Prezidentka sa naň obrátila s tým, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou. Ústavný súd navrhovanú otázku označil za protiústavnú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy