Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ľahká, výkonná a cenovo dostupná: Elektrická píla hravo zvládne všetky úkony
Zdielať na

Ľahká, výkonná a cenovo dostupná: Elektrická píla hravo zvládne všetky úkony

Zdroj: Husqvarna

INZERCIA / Či ste profesionál, alebo majiteľ domu, pozemku a potrebujete spracovať drevo, orezať stromy, dreviny, bez reťazovej píly sa nezaobídete. Zatiaľ čo v minulosti existovala iba klasická motorová reťazová píla so spaľovacím motorom, dnes nájdete na trhu aj jej ekologické elektrické verzie. Prekvapia vás svojím výkonom.

Profesionáli, hobby užívatelia i stolári si v súčasnosti vedia vyberať z troch verzií reťazových píl, ktoré podľa pohonu rozdeľujeme na motorové, elektrické a akumulátorové píly. V našom článku sa budeme venovať elektrickým a akumulátorovým modelom, ktoré na svoje fungovanie využívajú elektrickú energiu.

Elektrické reťazové píly

Ak ste pred pár rokmi hľadali výkonný model reťazovej píly, siahli ste radšej po motorovej verzii. Nové technológie a pokrok zabezpečili, že súčasné elektrické modely môžu jednoducho a ľahko konkurovať aj známej klasike.

tiché, ekologické, ľahké a cenovo dostupné. Vďaka nízkej hmotnosti sa s nimi pri práci jednoducho manipuluje a vydržíte s ňou pracovať dlhšiu dobu bez prestávky, čím ukončíte prácu rýchlejšie. Pripravíte s ňou drevo na zimu, orežete stromy a dreviny, narežete dosky. Nové modely prekvapia výkonom, ergonómiou i menšími vibráciami, čím šetria vaše ruky.

Jej jedinou nevýhodou je nutnosť pripojenia na elektrickú sieť, čím prichádzate o mobilitu pri práci. Tento problém ale riešia sestry elektrických modelov – akumulátorové reťazové píly.

Výhody:

  • Nízka hmotnosť

  • Tichý chod

  • Jednoduchá manipulácia

  • Nenáročné na údržbu

  • Nízka vibrácia

  • Cenovo dostupné

Nevýhody:

  • Nutnosť pripojenia cez elektrický kábel

Akumulátorová reťazová píla

Ak existujú predsudky a mýty o elektrickej píle, predstavte si, aké sú, ak sa hovorí o jej mladšej sestre. Akumulátorové modely reťazových píl patria medzi najmladšie, a tak sú v očiach mnohých nových užívateľov brané ako „neskúsené“ a nedostatočne odskúšané. A práve ony sú dôkazom, aby sme nesúdili knihu podľa recenzie niekoho iného.

Moderné akumulátorové modely totiž ponúkajú ideálne spojenie pre všetkých, ktorí chcú ekologickú, tichú a nenáročnú pílu bez toho, aby vás obmedzoval kábel. Sú preto krásnym kompromisom medzi motorovou a elektrickou verziou.

výkonné, ľahko ovládateľné. Ponúkajú bezkefkový motor, ktorý sa môže pochváliť dlhou životnosťou. Okrem iného v nich nájdete lítiovú batériu, ktorá je špeciálne vyvinutá na náročné používanie. K dispozícii máte vysoké rýchlosti reťaze i perfektne vyriešenú ergonómiu, vďaka ktorej padnú do rúk ako uliate, čo vám v konečnom dôsledku uľahčí prácu. Týmito všetkými vlastnosťami a nabitou technológiou sa stali plnohodnotnou konkurenciou a alternatívou k motorovým pílam.

Ak kupujeme stroj na práce okolo domu a záhrady, čím reťazová píla určite je, je dôležité dozrieť na potrebnú údržbu zariadenia. Ďalším plusom akumulátorových modelov je v tomto prípade fakt, že pri nich žiadna údržba nie je nutná, čím šetríte nielen cenný čas, ale aj vašu peňaženku.

Produkujú menej vibrácií, čím sú šetrné k vašim rukám. Naštartujete ich rýchlo pomocou jedného tlačidla a arboristom poskytujú vyžadovanú presnosť rezunízku hmotnosť, čo ocenia v prípade, že s pílou pracujú vo výškach.

Husqvarna

Výhody:

  • Nízka hmotnosť

  • Tichý chod

  • Výkon

  • Nenáročná na údržbu

  • Bez káblu

  • Ekologická

  • Lítiová výkonná batéria

Nevýhody:

  • Vyššia obstarávacia cena

Kde využijete elektrickú pílu?

Reťazovú pílu využijete v lesníctve, drevárskom priemysle, pri údržbe záhrady počas sezón, úprave zelene, drevín, stromov, ale aj na „kutilské“ práce okolo domu. Narezanie dosiek na nový plot okolo záhonu, či výrobu nového stolíka na terasu, rezanie dreva na zimu. Využití je mnoho.

Práca s novými modelmi je rýchla, efektívna a jednoduchá. Zvládne ju aj začínajúci amatér. Práve pre začínajúcich užívateľov je ideálnou voľbou akumulátorová elektrická píla, ktorá nie je ťažká na nosenie, dokážete sa s ňou dostať kdekoľvek na záhrade či pozemku, má dobrý výkon a nepotrebuje žiadnu údržbu. Ideálny pomocník, ktorého jednoducho nabijete a slúži.

Bezpečnosť pri práci

Pri práci so strojom, akým je reťazová píla, je najdôležitejšie dbať na bezpečnosť. Tú vám okrem bezpečnostných ochranných prvkov, ako sú rukavice, okuliare, pevná obuv a pracovné oblečenie, zabezpečí aj spoľahlivý stroj. Pri starých modeloch hrozí porucha počas práce, sú ťažšie a náročnejšie na manipuláciu.

Elektrické a akumulátorové reťazové píly od spoločnosti Husqvarna poskytujú silu a výkon pre profesionálov aj domácich majstrov. Pozrite si ich ponuku na www.husqvarna.com/sk.