Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sulík presunul rokovanie o nových cenách energií. Jeho demisia sa však blíži
Zdielať na

Sulík presunul rokovanie o nových cenách energií. Jeho demisia sa však blíži

BRATISLAVA / Rokovanie o cenách energií sa odkladá o týždeň, oznámil to dnes počas vládneho stretnutia Richard Sulík. V tom čase by však už mal odovzdávať avizovanú demisiu. V auguste teda asi ťažko môžeme očakávať návrhy nových zmlúv s plynármi. Neistota a odkladanie je podľa analytikov presným opakom toho, čo počas energetickej krízy potrebujeme.

Situácia pred zimou je kritická. Vláda mala preto oznámiť, ako budú vyzerať zvýhodnené alebo garantované ceny energií. Nestalo sa tak. "Rokovanie sa posúva na budúcu stredu," povedal človek, ktorý ho prerušil. Podľa ministra hospodárstva rezort do materiálov plánuje doplniť riešenia pre priemyselné podniky, ktoré už extrémny nárast ceny elektriny na trhoch pociťujú. Situácia sa vraj "dramaticky vyvíja".

Na začiatku leta Richard Sulík oznámil, že ľudia budú môcť s SPP podpísať dva druhy zmlúv. Buď na ročnú alebo štvorročnú viazanosť a podľa toho sa im budú garantovať ceny. Domácnosti mali dostávať oznámenia od začiatku augusta. "Spravíme všetko preto, aby to bolo od prvého septembra spustiteľné, ale aj toto je už vec, ktorú bude musieť dotiahnuť nový minister," uviedol. Ďalšia neistota v neistých časoch. Isté je však jedno. "Na to šetrenie sa naozaj pripraviť potrebujeme a mal by to urobiť každý jeden z nás," skonštatoval štátny tajomník ministra hospodárstva Karol Galek.

Odborníci však upozorňujú, že aj tu by od vlády očakávali aspoň niečo a nenechávali to len na ľuďoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy