Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Envirorezort navrhuje vyberanie vstupného v národných parkoch. Financie by mohli využiť spätne pre turistov
Zdielať na

Envirorezort navrhuje vyberanie vstupného v národných parkoch. Financie by mohli využiť spätne pre turistov

SNINA / Analytici z ministerstva životného prostredia navrhujú spoplatniť národné parky, podobne to funguje v Poľsku a v USA. Nemalo by to byť drahé - od troch do piatich eur na osobu. Na Slovensku máme 9 národných parkov.

"Ide o lokality, kde je najvzácnejšie prírodné bohatstvo a konkrétne v našom prípade ide o lokality svetového prírodného dedičstva, tak si myslím, že máme právo vyberať do týchto lokalít vstupné," informuje riaditeľ správy Národného parku Poloniny Miroslav Buraľ. V Amerike je to úplne bežná prax, do tých najväčších parkov vo svete príde za rok viac ako dva milióny ľudí. 

Národný park Poloniny navštívi ročne podľa odhadov 30 a ž 40-tisíc turistov ročne. Patrí medzi najmenej navštevované v rámci Slovenska. "My sa môžeme porovnávať s Poľskom, kde sa vyberá už dlhodobo vstup do národného parku, samozrejme tam je oveľa vyššia návštevnosť, dokonca príjmy zo vstupného tam tvoria až jednu tretinu príjmov, vstup je okolo dvoch eur," informuje Miroslav Buraľ.

"Ja si myslím, že zatiaľ netreba ísť ďalej, než po dobrovoľné vstupné," vyjadril sa k situácii minister životného prostredia Ján Budaj. Riaditeľ Národného parku Poloniny by vstupné privítal. Vďaka získaným peniazom naviac by sa mohli vybudovať ďalšie turistické chodníky či cyklochodníky. Analytici z envirorezortu navrhovali zavedenie vstupného aj pred piatimi rokmi. Podľa súčasného ministra Budaja by sa vstupné malo platiť iba v oblastiach, ktoré ponúkajú pre turistov aj čosi navyše. "Pokiaľ ide o nás, tak my sme na to plne pripravení, máme kapacitu ľudí, už len treba premyslieť logistiku," dodal na Miroslav Buraľ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy