Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Európa sa obáva zimy a krajiny pripravujú krízové plány. My veríme, že máme dostatočné zásoby
Zdielať na

Európa sa obáva zimy a krajiny pripravujú krízové plány. My veríme, že máme dostatočné zásoby

BRATISLAVA / Európa sa pripravuje na zimu a možné výpadky energií veľkým šetrením. Nplyiektoré krajiny už teraz regulujú používanie klimatizácie vo firmách, iné k tomu vypínajú osvetlenia výkladov aj pamiatok, no a teplota klesne aj vo verejných budovách. Slovensko zatiaľ konkrétne opatrenia nepredstavilo. Ministerstvo hospodárstva hovorí, že najväčším motivátorom šetrenia sú samotné ceny.

"Dnes vypínam plynové kúrenie v našom byte. Áno, bude nám možno trochu zima. Ale aj naše deti chcú aspoň takto prejaviť solidaritu s deťmi na Ukrajine," reagovala na sociálnej sieti ministerka Veronika Remišová, k vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Po polroku sa ukazuje, že zďaleka nie je sama, kto miesto vykúrenej miestnosti uprednostní sveter. O potrebe šetriť energiami otvorene hovorí napríklad aj Česko. Nemecko zas znížilo teplotu vo verejných budovách na 19 stupňov.

Na Slovensku máme verejných budov cez 15-tisíc. Väčšina z nich sú školy, alebo spadajú pod administratívu. "Aj z toho dôvodu budeme plynom samozrejme šetriť, budú inštruované všetky kompetentné útvary, pôjde informácia na zamestnancov, ako efektívne pracovať s energiou," vysvetlila hovorkyňa Ministerstva vnútra SR, Zuzana Eliášová. "Štát je najväčší vlastníkom nehnuteľností, minimálne v rámci manažmentu týchto nehnuteľností by mohol tiež uvažovať nad opatreniami," vyjadril sa riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu, Richard Kvasňovský.


Štát zatiaľ nikomu na energie, svetlá či vykurovanie nesiaha

Tvrdí, že máme zásoby a ak by prišla kríza, bude postupovať podľa takzvaných odberových stupňov. "Slovensko je dnes veľmi dobre pripravené na najbližšiu vykurovaciu sezónu. To, čo sa bude obmedzovať, pokiaľ príde k vyhláseniu odberových stupňov, určite bude priemysel. Kým ten plyn v sústave je, do poslednej molekuly je dodávaný domácnostiam," vysvetlil štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR, Karol Galek. Odborník ale varuje, že len na zásobníky sa spoliehať nedá a problém môže nastať, ak sa dodávky plynu v zime zastavia. "Šetrenie je v tejto situácii určite veľmi dôležité, veľké firmy si už dlhší čas optimalizujú dodávky zemného plynu," dodal Kvasňovský.


Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že záložný plán už má vypracovaný

Zatiaľ sa ale spolieha na Slovákov, že šetriť budú sami od seba. "Každá jedna kilowat hodina, ktorú ušetrím ako domácnosť, ostane pre zamestnávateľa a nebudeme musieť sedieť doma, pretože on bude musieť zatvoriť výrobu," vysvetlil Galek. "Čakať na dobrovoľnosť je nešťastné. My potrebujeme, aby vláda vyhlásila, že teraz ideme šetriť do jari 10-15 percent energie ako západné krajiny, začneme zatepľovať budovy, potom obnoviteľné zdroje," dodal Juraj Melichár, konzultant pre klimatickú transformáciu - Priatelia Zeme. "Ak štát bude chcieť šetriť, možno bude práca z domu, škola z domu a podobne," skonštatoval analytik Jozef Badida.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy