Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Blesk zabil muža v Tatrách, ďalší skončil vážne zranený v nemocnici
Zdielať na

Blesk zabil muža v Tatrách, ďalší skončil vážne zranený v nemocnici

VYSOKÉ TATRY / Skupinu poľských turistov zasiahol blesk. Tragédia sa stala v pondelok, 15. augusta, popoludní pod Kriváňom. Jeden muž neprežil, druhého leteckí záchranári vo vážnom stave previezli vrtuľníkom do nemocnice.

Náš štáb práve nakrúcal rozhovor s operátorkou horskej záchrannej služby o štatistikách úrazov a úmrtí v slovenských horách, keď odrazu zazvonil telefón. Muž oznámil operátorke, že pod Kriváňom blesk zasiahol skupinu ľudí a dvaja ostali ležať na zemi. A boli sme pri tom aj keď o pár minút, už na smokoveckom heliporte pristávali leteckí záchranári a na palubu sa k nim pridal horský profesionál.

Búrka ustala, oblačnosť ustúpila a posádke sa tak podarilo dostať priamo k zraneným a ich kamarátom.

"Bola to skupina viacerých turistov, kamarátov, ktorí sa vybrali na túru a prišla tá oblačnosť," hovorí Rudolf Golec, vedúci záchrany, HZS.

"Pravdepodobne do tých dvoch vzadu udrel blesk, boli vedľa seba," povedala Iveta Križalkovičová, riaditeľka VZZS ATE Poprad. "Toho jedného, ktorý žiaľ zahynul, asi trafil blesk priamo."

Druhého turistu odhodilo niekoľko metrov

Priamo zasiahnutému už záchranári pomôcť nemohli, no jeho kamarát prežil."Bol pri vedomí, plne s nami komunikoval," hovorí Iveta Križalkovičová. "Ale bol na začiatku taký zmätený, vôbec si nepamätal na okolnosti nehody. Nehýbal dolnými končatinami."

Po ošetrení a podaní liekov pod dozorom lekárky ho vrtuľníkom previezli do popradskej nemocnice. O telo nebohého Poliaka sa postarali horskí záchranári. Letka ministerstva vnútra ich hore vyviezla viacerých, aby telesné pozostatky pripravili na transport. Počasie sa ale menilo."Viac-menej sme hľadali správnu chvíľu na vyprostenie a podarilo sa to na prvýkrát," povedal Rudolf Golec.

Spod Kriváňa zviezli horskí záchranári telesné pozostatky muža pomocou vrtuľníka letky ministerstva vnútra. Následne ich doviezli do smokoveckej márnice, kde ich odovzdali polícii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy