Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Júlová inflácia je opäť dvojciferná. Zlacneli aspoň pohonné hmoty
Zdielať na

Júlová inflácia je opäť dvojciferná. Zlacneli aspoň pohonné hmoty

BRATISLAVA / V porovnaní s júnom dosiahla inflácia opäť vyššiu úroveň a momentálne sa medziročný rast drží na úrovni 13,6 %. Najrýchlejšie rástli ceny za dopravu kvôli vysokým cenám ropy a benzínu. Medzimesačne ceny pohonných hmôt zlacneli a stalo sa tak prvýkrát od decembra.

Inflácia v júli dosiahla 13,6 %, avšak rastie výrazne pomalšie ako tomu bolo v posledných mesiacoch. Zaváži aj fakt, že pohonné hmoty zlacneli. "Je to ďalší z rekordov za posledných vyše 20 rokov, leto však dynamiku rastu cien utlmilo," informuje hovorkyňa štatistického úradu Jana Morháčová.

Medzimesačne najviac rástli ceny potravín, tempo ich rastu sa ale znížilo o jedno percento v porovnaní s júnom. Pozitívnou správou je pokles cien v doprave na pohonných hmotách. Tie zlacneli prvýkrát od decembra, taktiež lacneli aj odevy a obuv. Najviac stúpali ceny olejov a tukov a to o takmer 4 percentá, nad 3 percentá sme si priplatili aj za chlieb a obilniny. Naopak,ceny ovocia a zeleniny klesli, ale treba do úvahy zobrať sezónnosť.

Vývoj spotrebiteľských cien na Slovensku

Spotrebiteľské ceny v júli 2022 medzimesačne vzrástli o 0,8 %, dynamika ich rastu bola však pomalšia ako v júni. Aktuálna hodnota bola výrazne pod priemerom rastov od začiatku roka, kedy sa ceny tovarov a služieb z mesiaca na mesiac zvyšovali v priemere o 1,5 %. Inflácia medziročne neprerušene rástla už osemnásty mesiac za sebou a dosiahla 13,6 %, celková dynamika jej rastu však má od apríla klesajúcu tendenciu.

Protiinflačné plošné dávky nie sú efektívne

Populárnymi opatreniami, nielen na Slovensku, sú tzv. protiinflačné plošné dávky pre obyvateľov, tie sú však neefektívne. "Takéto plošné opatrenia len prispievajú k rastu cien a zároveň výrazne zhoršujú pozície národných rozpočtov," hovorí analytik Martin Vlachynský. Potraviny a bývanie vrátane energií boli medziročne drahšie takmer o pätinu. Ceny chleba vzrástli takmer o štvrtinu, mäso, mlieko, syry a vajcia viac než o pätinu. Oleje a tuky sú viac než o polovicu drahšie ako tomu bolo pred rokom. Tým, že pohonné hmoty zlacneli, klesol ich medziročný nárast pod 40 % a momentálne sa drží na úrovni 36,5 %. "Očakávame, že v tých letných mesiacoch sa inflácia naďalej udrží nad úrovňou 13 %, ale s príchodom jesenných mesiacov predpokladáme, že by mohlo tempo rastu inflácie začať spomaľovať a mohlo by sa začať zmierňovať," dodáva analytička Jana Glasová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy