Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vo vzácnych mokradiach našli domov stovky živočíchov. Podľa zákona by ich mali ale zlikvidovať
Zdielať na

Vo vzácnych mokradiach našli domov stovky živočíchov. Podľa zákona by ich mali ale zlikvidovať

HORNÁ NITRA / Vzácne mokrade nájdete medzi aj Novákmi a obcou Koš. Vznikli v dôsledku banskej činnosti. Svoj domov tam našli stovky vzácnych živočíchov. Podľa ochranárov je toto územie perlou Hornej Nitry. O to viac všetkých prekvapilo, že podľa zákona by mali baníci tieto mokrade zlikvidovať.

Košské mokrade vznikli banskou činnosťou a baníci ich mali zasypať. Všetko je ale nakoniec inak. "Košské mokrade sú vzácnou lokalitou," hovorí Stanislav Harvančín zo Správy CHKO Ponitrie.

"Je to skutočne unikátna lokalita a bola by škoda, keby zanikla," myslí si ornitológ Vladimír Šrank.

Ešte pred pár mesiacmi reálne hrozilo, že mokrade zmiznú z povrchu zemského. Vznikli totiž banskou činnosťou. Ťažba uhlia ale končí a baníkom zákon ukladá územie vrátiť do pôvodného stavu, a teda mokrade zasypať.

"Zasypaním mokradí by došlo k zničeniu biotopov európskeho a svetového významu," uviedla hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza, Adriana Siváková.

Mokrade nechceli zasypať ani baníci a už vôbec nie odborníci zo štátnej ochrany prírody. Tí tvrdia, že oblasť je mimoriadne vzácna.

"Každým rokom sa počet vtákov zvyšuje, teraz je to vyše 180 druhov, z toho je asi 70 hniezdiacich," povedal Šrank.

"Druhová pestrosť je taká, že taká nie je ani v národných prírodných rezerváciách," vysvetlil ornitológ Vladimír Slobodník.

Podľa odborníkov tam žijú aj vtáky, ktoré sa nikde inde na Slovensku nenachádzajú. Napočítali napríklad až 20 druhov vážok a desiatky vzácnych rastlín. Mokrade sa neustále rozširujú a inak tomu nebude ani v najbližších rokoch. Zasypávať sa nebudú.

"Okresný úrad Trenčín vydal rozhodnutie, ktorým vydal nesúhlas so zmenou stavu týchto mokradí, a teda tieto mokrade zostanú zachované," vyhlásil Roman Kozáček, prednosta Okresného úradu v Trenčíne.

Týmto to však nekončí. Ochranári už pracujú na tom, aby mali živočíchy v tejto lokalite naozaj pokoj. "Aby to bolo vyhlásené za niektorú z kategórií chránených území," dodal Harvančín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy