Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Za vývoz komunálneho odpadu si priplatíme. Smeti sa na skládky bez úpravy nebudú môcť vyvážať
Zdielať na

Za vývoz komunálneho odpadu si priplatíme. Smeti sa na skládky bez úpravy nebudú môcť vyvážať

SLOVENSKO / Za komunálny odpad si od januára priplatíme viac než 15€. Od nového roka už totiž nie je možné uložiť odpad na skládky bez mechanicko-biologickej úpravy. Samospráva navyše v zmysle zákona nesmie doplácať za komunálne odpady a všetky nové náklady budú musieť znášať priamo obyvatelia. Ďalším problémom je postaviť včas linky na spracovanie odpadu.

Akoby nestačilo, že vysoká inflácia ohlodáva naše peňaženky, po novom si výrazne priplatíme za komunálny odpad. "Samotná úprava odpadu bude znamenať nárast približne o 30-50% nákladov," hovorí Daniela Piršelová, hovorkyňa a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy. Samosprávy predpokladajú navýšenie poplatkov v priemere o 16 eur na domácnosť. "Náklady na úpravu odpadu bude určite ovplyvňovať aj to, v akej vzdialenosti bude mať obec či mesto dostupné zariadenie na požadovanú úpravu odpadu," informuje Piršelová. 

Mestá a obce na Hornej Nitre chcú spracovávať komunálny odpad samé

Podľa nich je to jediná cesta, ako ušetriť. V Prievidzi plánovali, že na nakladanie s komunálnym odpadom im tento rok bude stačiť 2,2 milióna eur. Už teraz ale avizujú zmenu rozpočtu a sumu zvyšujú na 2,6 milióna. "To znamená, že približne o 400 000 eur musíme platiť viac, ako sme plánovali." informuje Michal Ďureje, hovorca mesta Prievidza. Od prvého júla sa navyše zvyšovali aj poplatky za uloženie stavebných odpadov na skládku. "Kde sa ceny zvyšujú z 8 na 25 eur za tonu," informuje Ďureje.

Samosprávy si povedali, že takto to ďalej nepôjde

Chcú si založiť vlastnú spoločnosť. "By zabezpečovala dotrieďovanie odpadu a vyseparovanie zložiek, aby minimum išlo na skládku," uviedol Vojtech Čičmanec, predseda ZMOS v Hornej Nitre. 

Na projekt chcú peniaze získať z EÚ

Konkrétne z fondu spravodlivej transformácie. Odpad chcú zhromažďovať na jednom mieste a tam aj separovať. "Verím tomu, že by to pomohlo aj k tomu, aby sme nemuseli obyvateľov zaťažovať so zvyšovaním poplatkov," tvrdí Čičmanec. Od 1. januára by mala platiť nová povinnosť vo vzťahu k bio odpadu. Podľa ZMOS je nereálne za tak krátky čas získať peniaze, prerobiť parkoviská a všade tam osadiť nové smetné nádoby. "Nás zber biologicky rozložiteľného odpadu, ako je kuchynský odpad, konáre, zeleň, tak nás stojí ročne viac ako 300 000eur. Čím sú bližšie tieto smetné nádoby k ľuďom a ich obydliam, tak tým sú náklady na zber odpadov väčšie," hovorí Čičmanec.

Okolo nového nariadenia o spracovaní odpadu je viacero nejasností

"Mestám chýbajú informácie, ako presne túto službu zazmluvňovať, či a aké kritéria požadovať od tejto služby. Chýbajú tiež usmernenia a podrobnejšie informácie k tomu, aké kritéria a povolenia musí zariadenie na úpravu odpadu spĺňať. A tiež ako a kto bude platiť zákonný poplatok," hovorí Piršelová. Tieto pripomienky sme smerovali aj na ministerstvo životného prostredia. To nám ale do uzávierky vysielania neodpovedalo a ani neposkytlo stanovisko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy