Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za podania na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa bude platiť
Zdielať na

Za podania na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa bude platiť

BRATISLAVA / Od budúceho roku by mali byť podania na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou spoplatnené. Pôjde o 66 eur. Vyplýva to z Návrhu Novely zákona o zdravotných poisťovniach. Jeho cieľom je, aby ľudia prestali tento úrad šikanovať.

"V pravom slova zmysle nehovoríme o poplatku, ale o akejsi kaucii. To znamená, že ten poplatok sa ľuďom v prípade, že ten podnet bol oprávnený, vráti. Rovnako je to aj v prípade, pokiaľ bude podnet okamžite zamietnutý," objasňuje Petra Lániková, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Pritom, ak podávateľ preukáže snahu o prejednanie podnetu s dotknutým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti ešte pred jeho podaním, poplatok sa zníži na 33 eur. A osoby v hmotnej núdzi a s ťažkým postihnutím sú od poplatku oslobodené. Rezort odhadol celkový príjem z poplatku do 40 tisíc eur ročne. Chce tak dosiahnuť, aby ľudia úrad zbytočne nezahlcovali.

"Hlavným cieľom je zefektívniť ten proces dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou. Zabrániť nejakým duplicitným, šikanóznym, opakovaným podnetom, ktoré prichádzajú," povedala hovorkyňa rezortu.

Táto zmena vyšla z aplikačnej praxe a aj na návrh úradu pre dohľad. Pretože len vlani prijal 1903 podaní a z predchádzajúcich rokov mu zostalo ešte nedoriešených 616 podaní. Mnohé z nich na tento úrad ale nepatrili.

"Z celkového počtu 2 519 podaní úrad vlani ukončil 1 894 podaní. Zvyšných 625 je stále v riešení," hovorí Monika Hudecová, hovorkyňa úradu.

Úrad ale zdôrazňuje, že to sú veľakrát prípady, v ktorých ešte nemusel začať výkon dohľadu. Teda podania napríklad odstúpil iným inštitúciám.

"Z podaní, kde sa začal výkon dohľadu na diaľku alebo na mieste úrad v roku 2021 vyhodnotil 135 ako opodstatnených a až 714 podaní ako neopodstatnených, 18 odložil ad acta," vraví Monika Hudecová.

Úrad chce spolu s ministerstvom dosiahnuť to, aby pri skutočných pochybeniach poškodení dosiahli nápravu rýchlejšie. Zároveň chcú zamedziť aj šikanóznym podaniam na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Monika Hudecová dodáva: "Materiál sa bude precizovať a vylepšovať na základe pripomienok a miere ich akceptovania. Na pripomienkovom konaní sa zúčastní aj úrad."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy