Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pribúda ľudí odkázaných na pomoc. Občianske združenia v Prešove pomáhajú aj osamelým matkám
Zdielať na

Pribúda ľudí odkázaných na pomoc. Občianske združenia v Prešove pomáhajú aj osamelým matkám

PREŠOV / Po prvotnej emócii, z vojnou zasiahnutej Ukrajiny, keď sa ľudia predháňali v pomoci, sa zdvihla vlna kritiky. Nevyhli sa jej ani zberné miesta, kde sústreďujú pre ľudí v núdzi potraviny, drogériu a oblečenie. Štáb TV JOJ bol v dvoch takýchto skladoch v Prešove. Pomocnú ruku podajú každému, kto to potrebuje. Okrem ukrajinských utečencov, ich pomoc najčastejšie vyhľadávajú osamelé slovenské matky či rodiny, kde otec prišiel o prácu.

Aktuálne zásoby majú prevažne zo zahraničia. Stále ale pomáhajú a to nielen Ukrajincom, z ktorých mnohí sa už vrátili späť na Ukrajinu. "Teraz je viac pomoci venovanej aj našim Slovákom," vysvetlila zakladateľka OZ SISSI, Adriana Andrejková. V občianskom združení s príznačným názvom "Podaj ďalej" pomáhajú už 8 rokov. Od ruskej invázie smerujú od nich na Ukrajinu dodávky plné jedla, drogérie a šatstva každý týždeň. Spočiatku to boli štyri dodávky, no stále sú to minimálne dve do týždňa. Ako vraví zakladateľka občianskeho združenia, pomáhajú stále, len teraz sa k tomu pridali Ukrajinci. "To, že teraz pomáhame aj Ukrajincom, je pre nás len taká pridaná hodnota," dodala Viera Viki Potášová, zakladateľka OZ Podaj ďalej. 

Aj počas pomoci Ukrajine neprestali pomáhať rodinám a jednotlivcom, ktorí sa ocitli v núdzi. Dokonca už badajú aj pri súčasnej ekonomicky náročnej situácii zdražovania, prvé nové prípady. "Sú aj kompletné rodiny, kde napríklad otec prišiel o prácu a žijú z materskej dovolenky mamičky. To sa proste nedá," skonštatovala Viera Viki Potášová. Sklady priebežne dopĺňajú, no najviac sa dobrovoľníci obávajú zimy. Veria ale, že dobrosrdečnosť ešte nevymrela. Vďační sú aj za tie najmenšie dary. "Sme nastavení tak, že nechceme toho veľa, ale chceme a prosíme o to pravidelne," vysvetlila Viera Viki Potášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy