Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výrobca hliníka Slovalco zrejme prepustí stovky zamestnancov
Zdielať na

Výrobca hliníka Slovalco zrejme prepustí stovky zamestnancov

ŽIAR NAD HRONOM / Jediný výrobca hliníka na Slovensku bude musieť zrejme prepustiť 300 ľudí z celkového počtu 450. Vedenie hlinikárne v Žiari nad Hronom sa vo štvrtok, 14. júla, preto stretlo so zamestnancami. Znižovaním výroby a prepúšťaním reaguje firma na narastajúce ceny energií a vysoké ceny emisných povoleniek.

Marián Zaťko pracoval v žiarskej hlinikárni 26 rokov, posledných 5 rokov aj so synom. Po stretnutí s vedením hľadal slová len ťažko. "Tým, že tu je človek toľko rokov, je to ako rodinná firma, voľakedy sme boli na výslní a teraz, ťažko sa o tom rozpráva," hovorí Zaťko. "Je to smutné, o 10 rokov sa Európa spamätá, že je bez hliníka," hovorí zamestnanec. 

Definitívne rozhodnutie ešte nepadlo, no podľa vedenia sa prepúšťaniu zrejme nebude dať vyhnúť. "Je to otázne, ale neskutočne pravdepodobné, lebo cena energie neklesne," informuje generálny riaditeľ Slovalco, Milan Veselý. "Musel by sa stať zázrak, aby klesla cena energie o 300 eur," hovorí primátor Žiaru nad Hronom, Peter Antal. 

Vyjsť v ústrety sa snažia zamestnancom, pripravujú kurzy jazykové a rekvalifikačné. Obmedzenie výroby by sa dotklo priemyslu v celom regióne. Na výrobu hliníka je subdodávateľsky naviazaných ďalších 2 500 zamestnancov. Podľa vedenia sa nedá vylúčiť ani úplne zastavenie výroby. Minister hospodárstva vidí zásadnú chybu v tom, že rezorty životného prostredia a financií nenašli spoločné riešenie. "Spúšťačom celého problému je blokovanie finančných prostriedkov z envirofondu ministrom financií. Príspevky do fondu pritom odvádzajú aj firmy z ťažkého priemyslu, a na základe určenia Európskej komisie je tieto možné využiť na realizáciu opatrení v súvisiacich s dekarbonizáciou priemyslu," hovorí minister hodpodárstva Richard Sulík (SaS). 

"Ušiel vlak, lebo novela zákona o využití výnosov z predaja CO2, to malo byť prijaté minulý rok," hovorí Veselý. "Ministerstvo životného prostredia SR sa ohradzuje voči trvalej kampani firmy Slovalco. Podnik si nedokázal zabezpečiť energiu na ďalšie účinkovanie a jeho ekonomika padla tak, že ani prijatie novely zákona 414/2012 o obchodovaní s emisnými kvótami by na tom nič nezmenila​," stanovisko Ministerstva životného prostredia SR. 

"Som za to, aby sme urýchlili tento legislatívny proces, alebo inak zachránili tieto miesta," hovorí minister práce Richard Krajniak (Sme rodina). Minister avizuje ďalšie rokovanie o hlinikárni na vláde. "Ak sme naliali peniaze, aby prišlo Volvo, musíme nájsť aj na Žiar, aby sme to zvrátili," hovorí Krajniak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy