Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chýba voda v rieke Slaná. Bez povolenia si ju do svojho kanála odklonila malá vodná elektráreň
Zdielať na

Chýba voda v rieke Slaná. Bez povolenia si ju do svojho kanála odklonila malá vodná elektráreň

GOČOVO / Ďalšia rana pre rieku Slaná v rožňavskom okrese. Nielenže je voda v nej už takmer 5 mesiacov kontaminovaná, momentálne už na úseku necelého kilometra voda takmer vôbec nie je. Údajne si ju odklonila do svojho kanála spoločnosť prevádzkujúca malú vodnú elektráreň. V tom úseku bol pritom ešte prednedávnom bohatý riečny život.

"Z tejto rieky sa stala mŕtva rieka nielen od Nižnej Slanej po hranice, ale aj od Gočova po malú vodnú elektráreň," hovorí starosta obce Milan Mlynár. Jej prevádzkovateľ si vodu z rieky údajne odklonil do svojho kanála pre potreby výroby elektriny.

Podľa rozhodnutia okresného úradu, odboru starostlivosti o životné prostredie, bol stanovený minimálny zostatkový prietok vody v hodnote 480 litrov sekundových. Zhrození sú aj rybári. Ide o úsek, ktorý sa nachádza nad Nižnoslanskou baňou, a teda voda v týchto miestach kontaminovaná nebola. Momentálne tu už ale nie je takmer žiadna. "Z 10 kilometrového toku, ktorý máme, ktorý využívajú naši členovia, ďalších 700 metrov nám niekto vzal," povedal Štefan Bilík, tajomík rybárskeho zväzu. Majiteľ malej vodnej elektrárne sa pred kamerou vyjadrovať odmietol. Prípad už majú na stole aj policajti. "Polícia po zadokumentovaní začala nateraz vec objasňovať ako priestupok na úseku vôd v zmysle zákona," informuje policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy