Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezidentka Čaputová navštívila Hornú Nitru. Zaujímala sa, ako je región pripravený na koniec ťažby uhlia
Zdielať na

Prezidentka Čaputová navštívila Hornú Nitru. Zaujímala sa, ako je región pripravený na koniec ťažby uhlia

HORNÁ NITRA / O rok sa definitívne končí ťažba hnedého uhlia. Najviac sa to dotkne najmä regiónu Horná Nitra. Tam zatvoria aj elektráreň, ktorá vyrába teplo pre okolité mestá a obce. Pomôcť by mala transformácia a finančná pomoc z Európskej únie.

Elektráreň Nováky má takmer 70 rokov. Na budúci rok ju musia zatvoriť. Nahradiť by ju mali solárne panely. Náklady vyčíslili na 15 miliónov eur. Solárne panely budú stáť na popolčekovom odkalisku. Postupne ich chcú vybudovať aj na dvoch ďalších miestach.  

Peniaze na tento účel chcú získať z Európskej únie, z fondu spravodlivej transformácie. Na Slovensko príde 459 miliónov eur. "Práve z tohto fondu sem pôjde viac ako 250 miliónov eur," informuje prezidentka Zuzana Čaputová. 

Samotná elektráreň musí skončiť preto, lebo o rok definitívne končia aj bane. Tie už rozbehli niekoľko zelených projektov. Vodu z banského podzemia používajú napríklad pri pestovaní rajčín. Zatvorenie elektrárne bude znamenať aj koniec vykurovania v Prievidzi a okolitých mestách a obciach. To by mal zabezpečiť náhradný zdroj tepla. Ten už pripravujú v areáli bane Cígeľ. 

Prezidentka si vypočula aj názory zástupcov samospráv. Tí peniaze z plánu obnovy vítajú, ale proces príprav sa im zdá neúmerne dlhý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy