Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Chýbajú nám lekári prvého kontaktu. Ministerstvo podporí vznik nových ambulancií
Zdielať na

Chýbajú nám lekári prvého kontaktu. Ministerstvo podporí vznik nových ambulancií

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva aktualizovalo minimálnu verejnú sieť všeobecných lekárov a pediatrov. Súčasný počet lekárov prvého kontaktu totiž nie je dostatočný a v mnohých aj tých väčších obciach takíto lekári nie sú vôbec. Ministerstvo zdravotníctva preto už v auguste zverejni výzvu na financovanie nových 170 ambulancií. Lekári by mohli získať podporu až 60 - tisíc eur.

Najviac pediatrov chýba v Krupine, Gelnici, Malackách, či Pezinku

"Tá pomoc je v sume okolo 60 tisíc pre, samozrejme, tie najkomplikovanejšie okresy ktoré máme," informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. V svetlozelenej farbe, teda kriticky nedostatkových okresov je na mape Slovenska pomerne dosť. Čo sa týka všeobecných lekárov zo všetkých okresov najhoršie sú na tom okresy Považská Bystrica, Zlaté Moravce, Krupina, Poltár.

Mapa okresov, v ktorých chýbajú všeobecní lekári:

noviny.sk/Ministerstvo zdravotníctva SR

Čo sa týka pediatrov najhoršie sú na tom okresy Krupina, Veľký Krtíš, Gelnica , Malacky, Pezinok. V mestskej poliklinike v Pezinku ordinujú štyria pediatri a dvaja všeobecní lekári. Počet pacientov na ambulanciu je ale veľmi vysoký. "Konkrétne tí, ktorí sídlia v mestskej poliklinike sú dva všeobecní lekári, ktorí majú obidvaja minimálne po 5 000 pacientov. Si myslím, že to je nehorázne veľa, ale kritická situácia a čo nás ako okres vytvára kritický sú priľahlé obce. Tie nie sú obsadené pediatrami," konštatoval správca mestského zdravotníckeho zariadenia. 

Mapa okresov, v ktorých chýbajú pediatri:

noviny.sk/Ministerstvo zdravotníctva SR

Aj okresy Námestovo, Dolný Kubín, či Ružomberok sú kriticky nedostatkovými okresmi. V detskej ambulancii v Dolnom Kubíne ordinuje pediatrička, ktorá okrem svoje ambulancie, má nadrobených 696 hodín na pohotovosti. A to len za minulý rok. Ambulancie má až dve. V Dolnom Kubíne, ale aj na vlastné náklady cestuje 3x týždenne do tridsať km vzdialenej obci Zázrivá. "Na spád 11 až 12 tisíc detí je nás 5 pediatrov," konštatovala pediatrička Miroslava Ondrejková.

Priemerný vek pediatra na Slovensku je 59 rokov 

Priemerný vek všeobecného lekára na Slovensku je 57 rokov a až 41 percent z nich je starších ako 63 rokov. Pediatri sú ešte o čosi starší. Priemerný vek pediatra je 59 rokov a až 48 z nich je vo veku 63 a viac. Ministerstvo z prostriedkov Plánu obnovy vyčlení v najbližších mesiacoch 10 miliónov eur pre kritické okresy. Cieľom je podporiť vznik až 170 ambulancií. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy