Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na hraničných obciach sa opäť začali tvoriť kolóny. Dôvodom je clo
Zdielať na

Na hraničných obciach sa opäť začali tvoriť kolóny. Dôvodom je clo

UBĽA / Ošiaľ s vývozom áut sa na našu východnú hranicu opäť vrátil. Ukrajinci si domov vezú stovky ojazdených vozidiel a každý z nich sa ponáhľa, aby to stihol. Zostáva im už len pár dní. Ukrajinská vláda schválila zrušenie nulového cla. Krajina tým totiž prišla o vyše dve miliardy hrivien. Cez prihraničné obce sa tak opäť začali tiahnuť rekordné kolóny.

Množstvo vojakov, policajtov a stovky áut, ktoré chcú Ukrajinci čo najskôr previezť na Ukrajinu. Hoci si miestni obyvatelia pred mesiacom vydýchli, vyše 7 kilometrov dlhá kolóna sa teraz zo dňa na deň vytvorila znova. Počas vojnového stavu prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, vďaka ktorému si Ukrajinci mohli privážať autá mimoriadne výhodne. Tomu však bude čoskoro koniec.

Posledných 7 dní majú Ukrajinci na to, aby si autá zakúpené v štátoch EÚ mohli doviezť na Ukrajinu bez toho, aby za ne zaplatili clo a dane. "Dočasné oslobodenie od cla a daní pre dovoz automobilov z EÚ na Ukrajinu skončí 30. júna 2022," uviedla hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Jana Nimrichterová.

A tak sa všetci začali ponáhľať na hranicu, ak ju totiž prekročia po tomto termíne, clo budú musieť riadne zaplatiť a to ich vyjde poriadne draho. "Keď ste si predtým kúpili auto napríklad za 10-tisíc eur, tak clo ste zaplatili 5 000, a to je veľmi veľa," hovorí Ukrajinec Volodymyr.

V dlhej kolóne bolo zhruba 250 áut, no toto číslo bude v nasledujúcich dňoch podľa finančnej správy rapídne narastať. "Finančná správa očakáva opätovný zvýšený nápor na cestný hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj a nárast počtu vyvážaných automobilov," uviedla Nimrichterová. 

Od začiatku vojny Ukrajinci vyviezli zhruba 19 tisíc vozidiel a ukrajinskej ekonomike to nijako nepomohlo práve naopak - do štátneho rozpočtu mohlo prísť o dva miliardy hrivien viac.

"Áno, naša ekonomika je zruinovaná, treba ju podržať," myslí si Volodymyr. Autá pre potreby ukrajinských ozbrojených síl však bude naďalej možné vyvážať v režime nulového cla a daní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy