Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Problém s medveďmi pod Poľanou: Ochranári, lesníci a poľovníci hľadajú riešenie
Zdielať na

Problém s medveďmi pod Poľanou: Ochranári, lesníci a poľovníci hľadajú riešenie

POĽANA / Čo s medveďmi na Poľane? Na túto otázku hľadali spoločné odpovede zástupcovia lesníkov, poľnohospodárov, poľovníkov aj ochranárov. Podľa miestnych sú strety na dennom poriadku. Medvede chodia do dedín, a tak sa ľudia boja útokov a žiadajú regulovaný odstrel.

Protestné pochody aj sťažnosti. Situácia pod Poľanou sa vyhrotila pred mesiacom po útoku medvedice na dvoch mužov. "Ja som už nazlostený, nerobte z nás vrahov medveďov, ale my tu chceme pokojne žiť," povedal starosta obce Kriváň Imrich Paľko. "Tlak je veľký a žiadame o pomoc regiónu," uviedla Vladimíra Fabriciusová, CHKO Poľana. Zásahový tím začal pred pár dňami pracovať v teréne na Poľane, kde mapuje ako to s medveďmi vlastne je. "Za noc som tam videla 11 medveďov," povedala Fabriciusová. 

"Zatiaľ máme cez zásahový tím elimináciu sme určený ministerstvom nepotrebujeme žiadnu výnimku, podporujeme kroky, ktoré sú s právom a morálkou," uviedol Dušan Karaska, Štátna ochrana stromov SR. 

Na Poľane je špecifická situácia, nejde o takzvané kontajnerové medvede. "Tu sú medvede blízko samôt a lazov, ktoré sa objavujú ale nie je jednoduché ich eliminovať vyžaduje si to určitý čas," povedal Karaska. Zástupcovia samosprávy, lesníci, poľovníci na Podpoľaní chcú požiadať envirorezort o výnimku na reguláciu medveďa hnedého. "Ak to nebudeme riešiť je to časovaná bomba pre slovenský vidiek," dodal člen Prezídia Slovenskej poľovníckej komory Rudolf Huliak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy