Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenská lekárska komora predstavila vlastnú zmenu koncepcie zdravotníctva
Zdielať na

Slovenská lekárska komora predstavila vlastnú zmenu koncepcie zdravotníctva

BRATISLAVA / Prerozdelenie pacientov podľa trvalého bydliska, spádovosti, alebo inak povedané, návrat rajonizácie, má byť ozdravným krokom pre naše zdravotníctvo. Po troch rokoch príprav Slovenská lekárska Komora predstavila vlastnú zmenu koncepcie zdravotníctva, ktorú posunuli premiérovi, prezidentke, ministrom financií a zdravotníctva. Očakávajú, že ich návrhy z praxe budú prospešné. Navrhujú viaczdrojové financovanie, vznik novej inštitúcie na spravovanie zdravotných odvodov, aj povinné preventívne prehliadky .

"Za optimálne považujeme nastavenie siete zdravotníckych zariadení, aby rovnomerne po celom Slovensku bola pokrytá všeobecnými lekármi, špecialistami a k nim prislúchajúce nemocnice na princípe obvodov, spádovosti," vysvetlil prezident SLK Pavel Oravec. Nedostatok lekárov navrhujú vyriešiť tak, že ak je v Bratislave 150 pediatrov a v Detve traja, povolenie na otvorenie novej ambulancie dostanú iba tam, kde lekári chýbajú. "Ale samozrejme to donútenie inde musia sprevádzať bonusy, motivácie a výborné podmienky na prácu," dodal Pavel Oravec.

Ak bude na počet obyvateľov presný počet lekárov, za optimálne považujú, aby sa všeobecný lekár staral maximálne vo svojom rajóne o 1 500 pacientov, pediater len o 1 050 detí. Nie ako je tomu dnes, kedy sa všeobecný lekár stará aj o 3-tisíc pacientov a špecialista až o 6-tisíc pacientov. "Až v 80-tich percentách by dokázal pacienta vyriešiť len všeobecný lekár," vysvetlila členka SLK Ľudmila Lysinová. "Sú tam ešte potrebné diskusie so SLK," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Riešenie ponúkajú aj na zadlžené nemocnice 

"Mal by sa zriadiť nový úrad, ktorý by spravoval verejné financie, neutrálny, lebo ak poisťovňa rozhoduje koľko dá lekárovi, lekár je v nevýhode," dodal Oravec. Sú aj za pripoistenie. "Verejné peniaze nepostačujú na starostlivosť, takže pripoistenie a platby pacientov sú riešením," vysvetlil Oravec. "Stálo by to za úvahu," dodal Lengvarský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy