Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Horskí záchranári z Vysokých Tatier smútia. Bývalý záchranár po pohrebe svojho kolegu skolaboval a zomrel
Zdielať na

Horskí záchranári z Vysokých Tatier smútia. Bývalý záchranár po pohrebe svojho kolegu skolaboval a zomrel

POPRAD / Horskí záchranári z Vysokých Tatier sa 17. júna navždy rozlúčili s bývalým kolegom Gejzom Haakom. Medzi smútiacimi bol aj Martin Mladoň, taktiež bývalý záchranár. Pár minút po pohrebe nečakane skolaboval a zomrel.

Gejza Haak a Martin Mladoň v roku 1969 nastúpili do horskej služby spoločne, v ten istý deň. Za vyše 30 rokov aktívnej záchranárskej činnosti, zachránili vo Vysokých Tatrách stovky životov. "Často sa nás pýtajú, či sme niekedy boli v ohrození života. To je taká otázka. V priebehu desiatich minút aj trikrát," vyjadril sa ešte v roku 2018 Martin Mladoň. Spomínal na záchranárske časy.

Gejza Haak bol vynikajúcim horolezcom a bol pri prvých úspechoch česko-slovenského horolezectva na 8-tisícovkách. Úsmev z tváre nezmizol týmto dvom legendám ani po odchode do dôchodku. So svojimi skúsenosťami sa delili s novými generáciami horolezcov. Martin sa v piatok, 17. júna, prišiel rozlúčiť so svojim bývalým kolegom, ktorý podľahol ťažkej chorobe. No pár minút po pohrebe skolaboval a už sa neprebral. A tak sú opäť spolu. Tu ostali už iba spomienky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy