Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ak si plánujete urobiť vodičský preukaz, mali by ste sa poponáhľať. Od budúceho roka budú skúšky náročnejšie
Zdielať na

Ak si plánujete urobiť vodičský preukaz, mali by ste sa poponáhľať. Od budúceho roka budú skúšky náročnejšie

BRATISLAVA / Žiadatelia o vodičský preukaz by sa mali poponáhľať. Od budúceho roka sa totiž budú musieť v autoškolách zodpovednejšie pripravovať na skúšky. Elektronické testy budú prísnejšie. Po novom ich vygeneruje počítač. O zmenu sa postarali policajti, ktorým to umožnil novelizovaný zákon o cestnej premávke.

V súčasnosti žiaci v autoškolách absolvujú test, ktorý pozostáva z 27-ich otázok. Zameraný je na preverenie vedomostí z pravidiel cestnej premávky. Ak ho za 20 minút úspešne zvládnu, nasleduje praktická skúška. Od januára 2023 sa to ale zmení. "U každého žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia bude tento test jedinečný, takisto aj na každú skupinu vodičského oprávnenia," vysvetlil riaditeľ Odboru dopravnej polície PPZ Tomáš Vrábel.

Teoretická skúška v elektronickej podobe má obsahovať 40 otázok a na ich vypracovanie bude mať uchádzač 30 minút. Okruhy testov sa pritom rozšíria. Budúci vodič bude musieť ovládať napríklad aj pravidlá správania sa pri dopravnej nehode, zásady bezpečnej jazdy či teóriu vedenia vozidla. "Teoretická skúška z odbornej spôsobilosti bude vykonávaná pomocou aplikácie, ktorá je nainštalovaná v počítačoch, ktoré sú umiestnené v miestnostiach buď na dopravných inšpektorátoch, alebo na okresných úradoch," dodal Vrábel.

Test vyhodnotí aplikácia

Po jeho úspešnom absolvovaní na dopravnom inšpektoráte bude musieť uchádzač o vodičský preukaz čakať na praktickú skúšku s policajtom 7 až 10 dní. "K dnešnému dňu je vlastne v jeden deň skúška z pravidiel cestnej premávky a aj z praktickej jazdy. Po novom sa najskôr urobia pravidlá cestnej premávky, skúška z testu a keď uspeje, môže vlastne vykonať praktický výcvik," vysvetlil konateľ a inštruktor autoškoly Ivan Rakocza. "Myslím si, že to je trend s aktuálnou dobou. Všade sa robia testy elektronické, ale samozrejme, základ tých testov musí byť súčasťou učebnej osnovy," vyjadril sa dopravný analytik Jozef Drahovský. S novými skúškami v autoškolách chcú policajti okrem väčšej objektívnosti dosiahnuť aj zníženie počtu dopravných nehôd na cestách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy