Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Medveď straší v okolí Nitry, domáci žiadajú riešenie
Zdielať na

Medveď straší v okolí Nitry, domáci žiadajú riešenie

LÚČNICA NAD ŽITAVOU / Brigádničky vo viniciach nemilo prekvapil medveď, bol iba pár metrov od nich medzi stromami. Udialo sa to na mieste, kde by to asi nikto nečakal - v obci Lúčnica nad Žitavou, ktorá je na západe Slovenska.

"Nikomu neprajem zažiť ten strach, aký sme zažili my. Kolegyňa vykríkla, že tam je medveď a už sme ho videli, ako ťarbavým krokom ide smerom dopredu," povedala vystrašená žena. "Nevedeli sme, či si máme tašky brať alebo či máme utekať. Boli sme v strese, bolo to niečo hrozne," sekundovala jej spolupracovníčka. V daných lokalitách sa šelma ešte nikdy nevyskytla.  

Medveďa spozorovali aj ráno počas prechodu železničným mostom, rušňovodič ho musel pustiť cez priecestie. Vo viacerých obciach v okolí Nitry sa pohybuje už mesiac. Podľa vyjadrenia z ministerstva životného prostredia to značí, že je už aj v týchto lokalitách spôsobuje zmena krajinnej štruktúry. Vytráca sa vraj pastva a zarastá poľnohospodárska pôda, kde vznikajú remízky.  

Lesníci, zas hovoria o tom, že zaznamenávajú nekontrolovateľný nárast populácie medveďa hnedého, keďže ich počet nie je regulovaný. "Základom pre riešenie problematiky je poznať aktuálnu početnosť medveďov a stanoviť, aký počet je únosný pre naše územie," uzavrela hovorkyňa slovenských lesov Marína Debnárová.

Najčítanejšie správy