Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič navrhne zvýšenie učiteľských platov. Podmieni to ale zvyšovaním daní z liehu, tabaku či ropy
Zdielať na

Matovič navrhne zvýšenie učiteľských platov. Podmieni to ale zvyšovaním daní z liehu, tabaku či ropy

BRATISLAVA / Koaliční partneri sa doslova predháňajú s návrhmi na zvýšenie platov učiteľom. Minulý týždeň podpredsedníčka vlády Veronika Remišová navrhovala zavedenie mzdového automatu, ako majú zdravotníci. Minister financií Igor Matovič by zase zvýšil učiteľom výplaty až vtedy, ak sa zvýšia dane z predaja tabaku, alkoholu a ropy.

Minister financií navštívil školských odborárov a školskí odborári úprimne očakávali viac ako len to, že minister potvrdí svoju účasť na ich proteste. "Ja som povedal už predtým aj teraz, že tam pôjdem, lebo minister riešenie nemá žiadne a to je jeho rezort," vyjadril sa Igor Matovič. Po boku školských odborárov ale navrhol riešenie na zvýšenie platov učiteľov. Lepšie povedané, v tom, čo už navrhoval, pritvrdil. "Na koaličnú prichádzam z návrhom, že priamo legislatívne bude ošetrené, že sa im zvýšia platy, ak sa zvýšia dane," dodal.


"My sa nechceme politicky angažovať, že z čoho budú platy navýšené. To je na dohode koalície," vyjadril sa Pavel Ondek, predseda OZPŠaV. "Strana Sloboda a Solidarita odmieta vydieračské praktiky ministra financií Igora Matoviča. Opakovane vetuje vyššie dane, spraví to aj tentokrát. Vyzývame premiéra Eduarda Hegera, aby konečne zasiahol. Ak má byť školstvo prioritou pre vládu, tak Eduard Heger musí zabezpečiť, aby minister financií bez výhovoriek podpísal navýšenie platov pre učiteľov," vysvetlil hovorca SaS Ondrej Šprlák. "Ako sme sa dozvedeli, tak pre infláciu a zdražovanie je v štátnej kase príjem už dnes vyšší a je to 375 miliónov eur. Tak z tohto by to mohlo byť financované," dodal Ondek. "327 miliónov máme, vieme kde presne použité budú" skonštatoval Matovič. A opäť argumentoval, prečo sú práve vyššie dane, tým jediným riešením. "To, že ľudia, ktorí si radi vypijú, zaplatia o 1,09 eur viac za fľašu, to nikomu neublíži," dodal.

"Igor Matovič nie je bojovník proti mafii, ale obyčajný výpalník. Zneužíva svoje postavenie ministra financií, výrazne prekračuje všetky svoje ústavné kompetencie a je dnes najväčšou hrozbou pre demokraciu na Slovensku," vyjadril sa poslanec Matúš Šutaj Eštok. Podľa ministra školstva, ak bude protest a s tým súvisiace nejaké divadlo, veci sa pohnú. "Bohužiaľ sme zažili aj vysokú školu vydierania a odborári boli naozaj hrubo zneužití ministrom financií na politickú hru," vyjadril sa minister školstva Branislav Gröhling. A ak sa SaS s OĽaNO nedohodnú, aj na to má minister financií odpoveď : "O tom, potom."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy