Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Globsec v Bratislave: Prihovorila sa prezidentka Čaputová, aj Zelenskyj
Zdielať na

Globsec v Bratislave: Prihovorila sa prezidentka Čaputová, aj Zelenskyj

BRATISLAVA / Téma Ukrajiny bude dominovať aj na bezpečnostnej konferencii Globsec, ktorá sa začína 2. júna . Do Bratislavy zavítajú významné mená svetovej politiky a diplomacie. Na diaľku sa prihovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vojna za našimi východnými hranicami, ale aj jej dopady na celý svet. Touto témou sa niesla najväčšia bezpečnostná konferencia široko-ďaleko - Globsec 2022. "Je to taká nezávislá platforma, kde sa môžu stretnúť politickí lídri, think-tanky, experti, médiá, lídri z privátneho sektora, aby diskutovali o konkrétnych otázkach, čo ich ťaží dnes a nachádzali spoločné riešenia," vysvetlil organizátor konferencie Alexander Vass.

A takých bolo na konferencii skutočne neúrekom. V hlavnej úlohe dve prezidentky. Slovenska a Európskej komisie. "Samej seba som sa pýtala, ako sa niečo také môže v 21. storočí stať? Ukrajina bola napadnutá len preto, že chcel byť iná ako Rusko," povedala prezidentka Čaputová. "Ukrajinský národ vie presne čo chce. Chce slobodu a suverenitua a bezpečnosť. Chce naplniť obrovský potenciál svojej krajiny a sám rozhodovať o svojej budúcnosti," vyjadrila sa prezidentka Európskej komisie, Ursula von der Leyen. Veľký potlesk po prejave zožal ukrajinský prezident Volodymir Zelenskyj. Vo svojej reči ďakoval za pomoc, no zároveň apeloval na ďalšiu jednotnosť únie v pokračovaní sankcií voči Rusku. Hovoril tiež o neustálej potrebe dodávok zbraní, ako aj blokácií Ukrajinských prístavov Rusmi, čo podľa neho môže spôsobiť celosvetovú humanitárnu katastrofu. "Potravinová bezpečnosť je ohrozená, ceny základných potravín rastú. V prípade, že tomu nepredídeme, budeme vidieť politický chaos v Afrika a Ázii a následnú migračnú krízu v Európe," povedal Volodymyr Zelenskyj. Rusko ukrajinská vojna pokračuje 99. deň. Zatiaľ bez svetla na konci tunela. Táto bezpečnostná konferencia je jednou z možností, ako nezanevrieť a jej jej dôsledky si dennodenne pripomínať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy