Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Učitelia protestovali za vyššie platy naposledy v roku 2016, a zjavne sa tak stane opäť
Zdielať na

Učitelia protestovali za vyššie platy naposledy v roku 2016, a zjavne sa tak stane opäť

BRATISLAVA / Zvyšovanie platov učiteľov je ďalšou veľkou témou týchto dní. Zatiaľ však nie je jasné o koľko by to malo byť, ani z čoho by to malo byť. Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová prichádza z riešením - navrhuje zaviesť mzdový automat, rovnako ako u zdravotníkov. Učitelia však z toho nadšení veľmi nie sú.

Učitelia protestovali za vyššie platy naposledy v roku 2016, a zjavne sa tak stane opäť. "Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy chystá na 15. júna protest," informoval predseda zväzu Pavol Ondek. Návrh podpredsedníčky Veroniky Remišovej ich ale skôr uráža než teší. "Je potrebné, aby prišlo k zvyšovaniu platov v školstve minimálne 10 % a následne, aby prišlo k zavedeniu platového automatu," povedala podpredsedníčka strany Za ľudí, Viera Leščáková. "Kde boli doteraz, od marca 2020, že sa ozývajú, keď odborový zväz dvihol zástavu a povedal, že školstvo treba zmeniť. Pandémia bola, sme počkali, a s tým, čo prišli, to vôbec nie je nové. My toto tvrdíme už minimálne 10 rokov," reagoval Ondek. "Chceme presadiť vyššie platy učiteľov. Budeme tento bod opakovane dávať aj na koaličnú radu, keď to tak nerobí minister školstva. Hovorím je absurdné, aby minister školstva, od ktorého všetci očakávajú riešenie, aby jeho riešením bolo, že ide štrajkovať. Keď niekto nevie presadiť vyššie platy vo svojom rezorte, tak si myslím, že je slabý minister," povedala ministerka Veronika Remišová. "Neviem, že či mám reagovať, že 2,1 % strana so 4 poslancami, ktorá teraz podporila enormný balík za 1,2 miliardy, ktorý ani nemáme krytý a my máme problém s eurofondami, ktoré dva roky nám nejakým spôsobom stagnujú lebo nemáme podpísanú partnerskú dohodu, čo je vyslovene agenda pani ministerky Remišovej. Tak možno, že by sa mohla venovať tomuto," vyjadril sa minister školstva Branislav Gröhling. 

Platy učiteľov sú pritom v programovom vyhlásení vlády a minister školstva sa bráni tým, že to ministrovi financií v pravidelných intervaloch pripomína. Riešenie nemá ani minister financií. "Ide o rozhodnutie a dohodu na politickej úrovni," napísalo v stanovisku ministerstvo financií. "Mala by sa dohodnúť koaličná rada, ale hádzať o zem by sa mal minister školstva a, samozrejme, jeho predseda," uzavrela ministerka Remišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy