Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Uplynulo 80 rokov od atentátu česko-slovenských výsadkárov na Reinharda Heydricha
Zdielať na

Uplynulo 80 rokov od atentátu česko-slovenských výsadkárov na Reinharda Heydricha

SLOVENSKO / 27. máj 1942 je pre Slovákov a Čechov významným dátumom. Jozef Gabčík a Jan Kubiš vykonali atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Vďaka tomu ukázali, že sme schopní a odhodlaní postaviť sa nacistom na odpor a následne Británia a Francúzsko odvolali svoj podpis pod Mníchovskou dohodou. Múzeum SNP vlastní minimálne dva predmety, ktoré patrili Jozefovi Gabčíkovi. A aj ony ukazujú, že to bol skutočne dobre vycvičený a vybavený agent.

Najviac sa v súvislosti s Jozefom Gabčíkom hovorí o jeho Sten gune, ktorým chcel zastreliť Heydricha. V depozitári Múzea SNP sú ale desaťročia uložené ďalšie predmety, ktoré Gabčík používal. A možno ich mal pri sebe aj pri útoku. "Konkrétne topánka Gabčíka, ktorú máme, špeciálne upravená minca na transport mikrofilmov," opísal historik Juraj Lepiš. Na prvý pohľad je päťkorunáčka z roku 1939 trocha poškodená. Je to ale zámer. "Na minci je priamo v oku Andreja Hlinku, či to bolo naschvál alebo nie, to už neviem povedať, ale je tam malým klinčekom vybitý otvor. To bolo z toho dôvodu, že keď sa minca pootvorí, dôjde k nadvihnutiu spodného krytu," vysvetlil Juraj Lepiš.

Mechanizmus je jednoduchý, zároveň ale spoľahlivý a nie je úplne jednoduché mincu otvoriť. "Stačilo to iba pootočiť, aby to zapadlo do toho výčnelku," dodal Juraj Lepiš. Túto mincu Gabčík nenosil v peňaženke. V Protektoráte by mu aj tak bola nanič, len by zbytočne priťahovala pozornosť. "Existoval tu v tejto topánke na to špeciálne určený priestor, do ktorého si potom tú mincu alebo nejaký iný mikrofilm mohol vložiť a ukrývať," vysvetlil Juraj Lepiš. Okrem týchto dvoch predmetov majú ďalšie dva. Aktovku a kľúčenku. Pri tých ale nie je isté, že ich používal priamo Jozef Gabčík. "Pri minci a pri topánke sme si viac-menej istí, že áno. Aktovku a kľúčenku určite mal niekto z tej skupiny, ale nevieme presne povedať, či boli Gabčíkove. Každopádne boli používané parašutistami," vysvetlil Juraj Lepiš.


Aj po desaťročiach po atentáte sa stále vynárajú buď úplne nové, alebo postupne zabudnuté a znova objavené predmety, ktoré s parašutistami súvisia. Napríklad fotografie Gabčíka a Kubiša boli objavené v roku 2013 v pozostalosti vojaka, ktorý ich v Londýne zhotovil. Aj Gabčíkova topánka a minca budú po rokoch uloženia v depozite opäť vystavené. "Oni neboli dostatočne prezentované, ale to sa ide zmeniť, teraz budú po veľmi dlhej dobe ukázané verejnosti. Budeme ich prezentovať priamo pri vstupe do múzea," dodal na záver Juraj Lepiš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy