Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Priestor pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave pomenovali podľa Putinovho kritika Borisa Nemcova
Zdielať na

Priestor pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave pomenovali podľa Putinovho kritika Borisa Nemcova

BRATISLAVA / Priestor pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave pomenovali podľa Borisa Nemcova. Ľudia z ambasády tak budú mať denne na očiach meno Rusa, ktorý ostro kritizoval Putinov režim ako zločinecký. Pred siedmimi rokmi ho za to zavraždili.

Podľa predstaviteľov bratislavskej samosprávy i politikov z parlamentu je veľmi dôležité popri inej pomoci pre Ukrajinu robiť aj takéto gestá. "Premenovať časť ulice ako verejného priestranstva je jedna z možností samosprávy ako dať najavo nesúhlas s tým, čo sa deje," konštatovala starostka mestskej časti Zuzana Aufrichtová.

Pri odhaľovaní tabule boli aj manželka, dcéra a zať Borisa Nemcova. Ten doplatil na to, že okrem iného, odvážne poukazoval na korupciu i na najvyšších poschodiach ruskej politiky. "Vážime si túto udalosť a považujeme to za veľký prejav solidarity nielen voči napadnutej Ukrajine, ale aj voči Rusom po celom svete, ktorí sa snažia vzdorovať Putinovi," vyjadrila sa dcéra Borisa Nemcova, Žanna Nemcovová. "Nebol to dokonalý človek, mal som tú česť párkrát s ním osobne sedieť, ale bol to človek, ktorý bol symbolom nádeje, nejakej demokratickej západnej budúcnosti Ruska, a pevne veríme, že sa k nej niekedy budeme môcť vrátiť," reagoval poslanec Tomáš Valášek. Poslanec Osuský pripomenul, že v budove, kde dlhodobo sídlia predstavitelia sovietskeho, či ruského zla, počas druhej svetovej vojny pôsobil reprezentant iného zločineckého režimu - veľvyslanec Hitlera Hans Ludin. "Tu sídlil v čase, keď sme boli na strane zla. A potom tu už nesedel, pretože visel, a to je historická spravodlivosť," uviedol poslanec Peter Osuský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy