Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Špeciálne kočíky pre telesne znevýhodnených už nebudú dostupné. Pacienti musia doplácať stovky eur
Zdielať na

Špeciálne kočíky pre telesne znevýhodnených už nebudú dostupné. Pacienti musia doplácať stovky eur

BRATISLAVA / Špeciálne kočíky pre telesne znevýhodnené deti s nosnosťou do 50 kilogramov už na Slovensku nebudú dostupné. Chýbajú tiež vychádzkové palice a na vozíky pre imobilných sa čaká niekoľko mesiacov. Pri ďalších zdravotníckych pomôckach si pacient musí doplácať aj niekoľko stoviek eur. Situáciu by mal zlepšiť pripravovaný zákon.

Pani Monika zháňa špeciálny kočík pre svoju 37-ročnú imobilnú a nevidiacu sestru. Ten spred 25 rokov dosluhuje. Lenže má to jeden veľký problém. Dostane ho iba vtedy, ak ho celý zaplatí. "Stojí asi 1 200 eur. Plus, keď chcem klin, aby mi z kočiara nevypadla, keď chcem striešku, tak to sa pripláca," povedala pani Monika. "To by tá suma vyšla asi na 2 000 euro. Na to, že ona len invalidný dostáva a ja som v zdravotníctve," uviedla Monika. 

Viac ako 20 rokov zastropované ceny zdravotníckych pomôcok sú problémom. Najmä po zvýšené cien energií i vstupných materiálov. A pocítili to nielen výrobcovia a distribútori. Zdravotnícke pomôcky v Humennom už 11 rokov požičiava Územný spolok SČK. Na sklade majú asi 50 kusov, no momentálne sú požičané takmer všetky. 

"K našim klientom pribudli aj ľudia z Ukrajiny podľa zákona je na to preklenutie, kým si vybavia z verejného zdravotníctva, veľmi im to pomôže, keď je to nepredvídaná situácia, zvládnuť toto obdobie," uviedla riaditeľka Územného spolku SČK Humenné Silvia Knapiková. Pre veľký záujem chcú požičovňu rozšíriť. "Je to aj pre psychickú pohodu aj pre rodinných príslušníkov aj pre ľudí, ktorí to potrebujú," povedala Knapiková. 

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že aktuálne rieši iba problém dlhodobého nedostatku bariel. "Rezort zdravotníctva komunikuje s výrobcami," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Všetky ostatné záležitosti by mal vraj vyriešiť pripravovaný zákon 363, ktorý je aktuálne v parlamente. Je tam síce možnosť zvýšiť cenu zdravotníckej pomôcky, ale len v prípade ak za ňu nie je náhrada. 

Debata medzi zainteresovanými zdá sa už nepostačí. Chce to riešenie. Lebo na konci vždy najhoršie dopadne pacient. Alebo tak ako v prípade Moniky zaplatenie celej sumy za špeciálny kočiar pre jej imobilnú sestru, vďaka ktorému ju vie ostrihať, či zobrať na prechádzku. "Kto chce nech si to vyskúša byť rok len na posteli," dodala pani Monika. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy