Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Moji pacienti mi pomáhajú zabúdať na vojnu, vraví ukrajinská kardiologička Ľudmila
Zdielať na

Moji pacienti mi pomáhajú zabúdať na vojnu, vraví ukrajinská kardiologička Ľudmila

BRATISLAVA / Na Slovensku už môžete stretnúť v zdravotníckych zariadeniach aj zdravotníkov, ktorí k nám prišli po prepuknutí vojny z Ukrajiny. Môžu pracovať formou dočasnej odbornej stáže. Nie je ich veľa, no jednou z nich je kardiologička Ľudmila.

Pre Ľudmilu bola vojna a útek s dcérou šok. Okamžite sa ale začala učiť niekoľko hodín denne. Pochopila, že vedieť jazyk je veľkou šancou. "Chcem pracovať ako lekárka," povedala. Netrvalo to ani mesiac a výsledok sa dostavil. V bielom lekárskom oblečení ju tu môžete stretávať už od konca apríla. "Cítim sa oveľa lepšie a už neplačem. Chodím ešte na kurzy slovenčiny," uviedla Ľudmila. "Vedenie Onkologického ústavu svätej Alžbety má záujem pomáhať Ukrajine," uviedol hovorca Onkologického ústavu svätej Alžbety Peter Kresánek. 

Kým ústav je vďačný za erudovanú posilu, Ľudmila je zasa vďačná za to, že na Slovensku nemusí ako mnohé iné ukrajinské ženy s vysokou školou nemusí upratovať, ale robiť to, čo robila doma. "Mám svoju ordináciu a sestričkou je Slovenka, za to som vďačná, že sa vzdelávam aj v práci," povedala Ľudmila. "V súčasnosti absolvuje stáž a potom si musí urobiť atestáciu," uviedol Kresánek.

Jej manžel lekár ostal na Ukrajine pomáhať zraneným. "Muž je chirurg a pomáha zraneným," povedala Ľudmila, ktorá sa venuje pacientom po chemoterapii. "Práca mi pomáha menej sa zamýšľať nad vojnou. Predtým som sledovala každú chvíľu, čo sa u nás deje, teraz na to nemám čas, lebo mám svojich pacientov," uviedla Ľudmila. "Z celkového počtu 36 osôb vykonávajúcich stáž na Slovensku je 31 Ukrajincov," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy