Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stále nám chýbajú inovatívne lieky pre onkologických pacientov
Zdielať na

Stále nám chýbajú inovatívne lieky pre onkologických pacientov

SLOVENSKO / Pri porovnávaní 38-ich európskych krajín v dostupnosti inovatívnych onkologických liekov skončilo Slovensko najhoršie. Ak Slovák dostane rakovinu pľúc, na výber v Európe by mal 34 účinných liekov, u nás má na výber len tri. Pri rakovine obličiek je v Európe 11 dostupných účinných liekov, u nás nula. Ministerstvo zdravotníctva síce prichádza s riešením, ale dobehnúť okolité štáty sa nám nepodarí ani v priebehu niekoľkých ďalších rokov.

"Tak aj ja patrím medzi ženy, ktoré sa liečia na metastázový karcinóm prsníka a liečbu si hradím sama, pretože môj lekár opakovane vypisuje na poisťovňu a ona opakovane moju liečbu zamieta. Platím 1 600 eur mesačne a každý mesiac sa bojím, či budem mať na lieky aj o mesiac," vysvetlila pacientka Erika. Dostupnosť inovatívnych liekov okomentoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR jedným slovom. "Je to katastrofa," vyjadril sa štátny tajomník MZ SR Róbert Bábeľa.

Nechváli sa, lebo skutočne nemá čím. "Tak ak je na tom lepšie Rumunsko a Bulharsko, tak je nám hanba," dodal Róbert Bábeľa. Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu zverejnila čísla, ktoré poukazujú na fakt, že Slovensko sa každým rokom v dostupnosti onkologických liekov zhoršuje. "Inovatívnych liekov bolo zaregistrovaných 160, z toho Nemecko má 147 a Slovensko má 36," dodala výkonná riaditeľka AIFP Iveta Pálešová. A z tých 36-tich kategorizovaných je len malá časť plne hradená z verejného zdravotného poistenia. "Tie zákony, legislatíva, ktorá je v porovnaní s Českou republikou, je tak Slovensko 10 rokov pozadu. Najhoršie je na tom dostupnosť liekov na rakovinu pľúc. Registrovaných je 34 liekov ale Slovensko má dostupné tri," dodala Iveta Pálešová.


Ministerstvo zdravotníctva pripravuje legislatívu, ktorá by mala výrazne zmeniť dostupnosť nových liekov a to s účinnosťou od 1. augusta. "Povie, vysvetlí, že nebudú rozhodovať poisťovne, ale ministerstvo," dodal Bábeľa. "Je to skok v tom čo máme teraz, pretože ja viem, že poisťovne vždy jedna súkromná nesúhlasila a teraz o tom rozhodne ministerstvo. Myslím si, že to pomôže," vysvetlil analytik Martin Smatana. Ak bude nová legislatíva schválená, do praxe sa dostane v priebehu žiaľ najbližších rokov. "Máte pravdu tak v roku 2024, 2025 sa bude v rozpočte počítať s navýšením na nákup liekov, ale ak to zase naozaj bude, výrazne to pomôže," dodal Martin Smatana. Dovtedy sa ale môžeme len prizerať, koľko možností na liečbu rakoviny majú v Nemecku a koľko máme my.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy