Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vo viacerých satelitných obciach nestíhajú starostovia vydávať stavebné povolenia, tie odľahlejšie chudobnejú
Zdielať na

Vo viacerých satelitných obciach nestíhajú starostovia vydávať stavebné povolenia, tie odľahlejšie chudobnejú

BARDEJOV / Rozdiely medzi obcami sa ešte viac prehlbujú. Veľké bohatnú, malé chudobnejú. V satelitných obciach v blízkosti veľkých miest sa v niektorých prípadoch zdvojnásobil počet obyvateľov.

Niektoré obce musia pre nedostatok mladých rodín rušiť školy a ich budúcnosť je bez perspektívy. Menej ľudí znamená aj menej peňazí v obecnom rozpočte.

V obci Nižná Voľa by za posledné roky zrátal starosta vydané stavebné povolenia na prstoch jednej ruky. "Za posledných 12 rokov sa v obci vydali dve stavebné povolenia. Jedno na budovanie rekreačnej chaty a druhé ešte stále platí, ale do dnešného dňa nezačala výstavba," informuje starosta obce Nižná Voľa Marcel Kaščák. Najmladší dom má v tejto obci 15 rokov. 

Na druhej strane obec Dulová Ves sa v predošlých rokoch rozrástla. "Za posledných 8 rokov sa nám takmer zdvojnásobil počet obyvateľov. Najviac stavebných povolení sme vydali v roku 2017 a bolo ich 76," informuje Barbora Ježiková, starostka obce Dulová Ves. 

Obce, v ktorých klesá počet obyvateľov, zachraňujú obyvatelia, ktorí tam majú trvalý pobyt, ale za prácou chodia do zahraničia. "Sme nútení zatvárať školy, obec je bez kultúry, bez športu a bez perspetívy," dodáva starosta obce Nižná Voľa. Je presvedčený, že život do obcí prinesie len jednoduchšia legislatíva pri vysporiadaní pozemkov, no dôležitejší sú investori, ktorí ponúkajú prácu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy