Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Koalícia stále nie je dohodnutá na inflačnom balíčku pred hlasovaním v parlamente, podmienky si kladie aj opozícia
Zdielať na

Koalícia stále nie je dohodnutá na inflačnom balíčku pred hlasovaním v parlamente, podmienky si kladie aj opozícia

BRATISLAVA / Búrlivé debaty okolo protiinflačného balíčka pokračujú. Okrem opozície v silnom odpore stále zostáva koaličná SaS. Jej ministerka Mária Kolíková dokonca pripustila, že finančnú injekciu ľudia napokon nemusia dostať, lebo návrh môže skončiť na ústavnom súde. OĽaNO si však stále verí.

"Máme tu hrubo zlátaný jeden balík, ktorý sme krátko videli pred tým, ako bol odhlasovaný na vláde. Má skutočne veľa nedostatkov," hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.


V televízii Markíza ale Mária Kolíková odhalila oveľa zásadnejší scenár. Podľa ministerky sa zneužil naratív, že je to pomoc chudobných spolu s predstavou, že mala prejsť riadnym legislatívnym procesom. Preto je podľa nej v hre ústavný súd.

"Ja tam nevidím dôvod pre skrátené legislatívne konanie. Ja si nepamätám ani jeden takýto hrubý prípad porušenia legislatívneho procesu," uviedla Kolíková.

"Keď si spomenieme, ako prichádzala ona so súdnou mapou, ako v druhom čítaní vkladala do zákona pozmeňujúcimi návrhmi zákony, ktoré neprešli na predchádzajúcej schôdzi. Tak vtedy bola ticho, vtedy sa nevyjadrovala," vyhlásil predseda poslaneckého klubu OĽaNO, Michal Šipoš.

OĽaNO ale kritiku do vlastných radov neprijíma. Pomoc ľuďom chce v parlamente aj tak pretlačiť.

"Budeme robiť všetko preto, aby prešiel," vyjadril sa Michal Šipoš.

"Matovič je dohodnutý s fašistami ich pohrobkami a jeho nezmyselný, ďalší šialený nápad bude presadený s podporou fašistov," vyjadril sa poslanec zo strany Hlas-SD, Matúš Šutaj Eštok.

Takéto dohody OĽaNO odmieta. "Pri tomto hlasovaní, ktoré bolo tých poslancov bolo 83, 68 bolo koaličných a zvyšok bol nezaradený. My žiadne dohody s nikým nerobíme," tvrdí Michal Šipoš.

Opozičný Hlas tvrdí, že v takejto podobe balíček nepodporí.

"Balíček vôbec nie je protiinflačný, lebo nerieši aktuálnu situáciu, ktorú treba riešiť dnes, a po ďalšie vynecháva z pomoci obrovské časti slovenskej spoločnosti a ľudí, ktorí tu žijú," myslí si Peter Pellegrini zo strany Hlas-SD.

Strana SaS kritizuje aj voľnočasové poukazy. 400 miliónov na ne určené, chcú radšej dať na platy učiteľov. "Sú tam faktické chyby. Za druhé je to tak napísané, že to nevie podľa toho ani byť akoby funkčné. Za tretie je tam až obludný zber osobných údajov," vyjadril sa poslanec zo strany SaS, Marián Viskupič.

Okrem toho Richard Sulík predloží koaličným partnerom nový návrh. Chce, aby sa avizovaná daň z ropy použila na zníženie iných daní, napríklad DPH na pohonné hmoty.

"Ku ktorej má SaS pripravený pozmeňujúci návrh, takže otázne bude, že či ho koalícia podporí," priblížila Mária Kolíková.

"Na toto ale my musíme mať odborné stanovisko ministerstva financií a hlavne Európskej komisie, že či môžme takto kriviť trh a znižovať dane tam, kde ostatné krajiny v európskom priestore tie dane neznižujú. Viem, že už nejaké upozornenie Poliaci dostali," hovorí Šipoš.

Opozícia je za. "Ak máme zdaniť firmu, ktorá pohonné hmoty vyrába, tak to čo z nej vytiahneme, by sme mali použiť na zníženie cien pre slovenských vodičov," vyjadril sa Pellegrini.

Vládne strany začali rokovať vo večerných hodinách v nedeľu, 22.5. na koaličnej rade. Nosnými témami boli stále protiinflačný balíček, ale aj nový návrh ohľadom daní z dielne strany SaS.

"Veľakrát to je také talianske manželstvo, ale stále je to v rovine, že diskutujeme a bojujeme o tie lepšie riešenia," dodal Šipoš.

"Treba sa baviť, ako vyriešiť podporu pre chudobných a riadny chod štátu. Tu nemáme teraz čas vymýšľať, ako zaplatiť niekomu vzdušné zámky," uzavrela Kolíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy