Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dopyt hore, cena hore: Palivového dreva je málo, obce sú naň odkázané
Zdielať na

Dopyt hore, cena hore: Palivového dreva je málo, obce sú naň odkázané

BRATISLAVA / Zoznam negatívnych vplyvov ruskej invázie na Ukrajine sa znova raz rozrástol o ďalšiu položku. Tentokrát za obeť padlo palivové drevo, donedávna najlacnejších spôsob vykurovania.

"Mám vás zapísanú, ale bude to až o dva-tri týždne, vydržíte ešte?" takto už týždne zakončuje telefonáty majiteľ drevovýroby Štefan Ivanov. Na vlastnej koži zažíva nedostatok suroviny, ktorá spôsobuje akýsi ošiaľ, počet záujemcov rastie po desiatkach. Oproti vlaňajšku stúpol dopyt takmer päťnásobne. "Ľudia už nepozerajú ani na cenu za dopravu, vozíme drevo aj do 100 kilometrov od nás," doplnil Ivanov.

Základné ekonomické pravidlo ale hovorí, že ak sa ponuka nedokáže vyrovnať požiadavkám, cena rastie. A to poriadne. "Niekedy sa suma za metrovicu tvrdého dreva pohybovala okolo 25 eur, tohto roku to je40-45," uviedol bývalý podnikateľ s palivovým drevom Miroslav Turok-Meceňo. 

Po presunutí lesných pozemkov pod správu národných parkov navyše vznikli ďalšie obmedzenia pre ťažbu už tak dosť vzácnej komodity. "Vymedzené boli aj rôzne vtáčie územia, kde je tá ťažba v letných mesiacoch obmedzená," povedal Turok-Meceňo.

O to väčší rozsah problému zbadáme, keď sa pozrieme do jednotlivých oblastí. Niekde jednoducho na výber nemajú. "Je tu obrovský problém s palivovým drevom. Iné možnosti tu nie sú, topíme iba ním," lamentoval starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak.

Ľudia sa dostávajú do kritických situácií, čo ich často vedie k zúfalým rozhodnutiam. Dochádza ku krádežiam, a to hlavne pri hraniciach. "Tento dopyt po palivovom dreve v niektorých regiónoch Slovenska, akými sú napríklad Orava alebo Horehronie, aktuálne pokryť nedokážeme," uzavrela hovorkyňa slovenských lesov Marína Debnárová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy