Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovičova ropná daň je kritizovaná zo všetkých strán, odborníci lamentujú
Zdielať na

Matovičova ropná daň je kritizovaná zo všetkých strán, odborníci lamentujú

BRATISLAVA / Slováci sa nemusia ničoho báť, unikátnu daň zavádzame ako prví na svete. To má byť dojem, ktorý chce Igor Matovič vyvolať so svojou už tradične chaotickou a neodkomunikovanou novou reformou.

Reč je o taxácii ropy - minister financií plánuje využiť zvýšené zisky Slovnaftu kupujúceho ruskú ropu za nezvyčajne nízku cenu. Dcérska spoločnosť maďarskej firmy MOL používa zmes Urals, ktorá je momentálne o 25 až 30 percent lacnejšia ako konkurenčná Brent, vďaka čomu si môže účtovať omnoho vyššiu maržu na palivové hmoty. 

Akýmsi opravným prostriedkom štátu by tak malo byť zdanenie tohto rozdielu. Do rozpočtu by Matovič chcel dostať 300 miliónov eur (reálnych je približne 30), ktoré by zároveň rád použil na svoju takisto vehementne kritizovanú miliardovú pomoc rodinám.

Experti sa však znova obávajú, takýto krok vnímajú výrazne negatívne. "Je to dosť neštandardný prvok a zásah do súkromného podnikania. Trh s palivami je už tak dosť napätý," tvrdí analytik INESS Radovan Ďurana. Niektorí kritizujú aj ministrovo oznamovanie revolučných zmien, ktoré nemajú podporu v žiadnych odporúčaniach odborníkov. "Takzvané inovácie len potvrdzujú to, že Slovensku chýba nejaká systémová ekonomická politika," uviedol Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied.

Na jednom sa zhodnú snáď všetci, Matovičovo nutkanie byť jednočlennou vládou vážne ohrozuje fungovanie štátu ako takého. Tajné jednania s lídrom najväčšej ropnej spoločnosti krajiny, absencia akejkoľvek komunikácie s koaličnými partnermi či dokonca otvorená vojna s človekom, ktorý by v súčasnej situácii mal byť jeho blízkym spojencom - súčasná situácia vyzerá naozaj biedne. 

A pritom to takto funguje už dva roky, málokto zabudne na atómovú bombu v podobe plošného testovania alebo partizánsku cestu do Moskvy za absolútne nepoužiteľným Sputnikom. Asi najlepšie to zhrnul Miroslav Kollár z hnutia Spolu. "Vždy, keď Igor Matovič povie, že objavil niečo ako prvý na svete, začínam mať paniku," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy