Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aktivisti z Martina tvrdia, že výstavbu nemocnice z plánu obnovy brzdia politické nezhody medzi ministrami
Zdielať na

Aktivisti z Martina tvrdia, že výstavbu nemocnice z plánu obnovy brzdia politické nezhody medzi ministrami

BRATISLAVA/MARTIN / Obrovskou šancou postaviť a vynoviť naše nemocnice sú peniaze z plánu obnovy. Stále ale nie je jasné, o ktoré pôjde a čas beží. Paradoxne ani len projekt martinskej nemocnice, o ktorom sa hovorilo, že je najďalej, nemá vôbec nič isté. Miestna iniciatíva tvrdí, že je to pre spolitizovanie a spory ministra Matoviča s ministrom Lengvarským.

Nemocnica, ktorej projekt bol vysoko hodnotený. Ľudia, ktorí sa ale roky snažia o jej realizáciu, teraz netušia, či sa nová martinská nemocnica vôbec dostane na zoznam nemocníc financovaných z plánov obnovy. "Nepríde mi korektné, tá pričastá zmena názorov, či sa nemocnica má stavať alebo nie. My na projekte pracujme naozaj kontinuálne od roku 2017, snažíme sa vyhovieť všetkým požiadavkám každého ministra v rezorte," vysvetlila koordinátorka projektu Martina Antošová. 

Minister zdravotníctva má síce svoj názor na zoznam, no poradný hlas vo výbere dostal vďaka premiérovi aj bývalý minister zdravotníctva Krajčí, ktorý má iný názor. Tvrdí ale, že martinský projekt neblokuje. A to ani kvôli tomu, že koordinátorka projektu bola k nemu kritická. "Momentálne ten projekt už nie je stihnuteľný," vyjadril sa Marek Krajčí. "Všetko optimalizujeme dennodenne tak, aby sme to stihli, všetky míľniky v pláne obnovy. Cieľ je vyčerpať peniaze, " dodala Antošová. Medzitým podala otvorený list v tejto veci Igorovi Matovičovi martinská iniciatíva, ktorá tvrdí, že podľa ich informácií práve on blokuje projekt. "So mnou nikdy nikto o tom nerokoval," vyjadril sa Igor Matovič, minister financií SR. No a minister Lengvarský o dôvodoch mlčí. "Pokiaľ aj oni tvrdia, že je to na politickom rozhodnutí, tak by bolo dobré, aby sa konečne udialo," dodala Antošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy