Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hotelieri, ktorí poskytli ubytovanie občanom z Ukrajiny, sa búria. Dotácie im na účty neprišli
Zdielať na

Hotelieri, ktorí poskytli ubytovanie občanom z Ukrajiny, sa búria. Dotácie im na účty neprišli

SLOVENSKO / Hotelieri žiadali o dotácie a tie im zatiaľ na účty nechodia. Rezort dopravy sa ohradzuje chybnými údajmi v zmluvách žiadateľov a dodáva, že kontrola zmlúv prebieha, lenže pomaly.

V jednom z hotelov v Tatranskej Štrbe poskytli ubytovanie približne dvom stovkám ukrajinským utečencom, no dotácie zatiaľ nemajú. "Dotácie sme žiadali, žiadosť sme poslali na ministerstvo, zatiaľ vôbeč nevieme, čo ďalej," hovorí marketingový riaditeľ hotela Marián Zeleniak. Dotácie do tohto hotela by mali prísť v desiatkách tisíc eur, no doposiaľ nemajú žiadnu spätnú väzbu, peniaze im ale chýbajú. "Náklady nám stúpajú," tvrdí Zeleniak.

V inom hoteli v tatrách mali ubytovane síce len dve rodinky a žiadali o dotáciu približne 2 000 eur. Nie je to síce veľká suma, ale podľa manažéra hotela by pomohla. "Nám tie peniaze by pomohli dosť, aj pred tou turistickou sezónou, ktorá sa zatiaľ veľmi pomaly rozbieha," hovorí manažér hotela vo Vysokých Tatrách Patrik Bretz. Združenie cestovného ruchu si robilo v tatranských hoteloch prieskum a neevidujú nikoho, kto by pomoc od štátu dostal. 

Rezort dopravy sa ohradzuje chybnými údajmi v zmluvách žiadateľov

Vyplácanie príspevkov stojí na chybných údajoch v zmluvách na strane žiadateľov. Rezort dopravy si ich v týchto dňoch preveruje a následne opravuje. Niekoľkým desiatkam hotelierom už boli zmluvy zverejnené. Viac ako 620 prevádzkovateľov zatiaľ čaká na overenie. "Rádovo štvrtina zmlúv, ktorá k nám prišla mala vecné chyby, zle vyplnili, ičo, dičo, adresu, iban, alebo zabudli, podpísať, alebo zmluva bola podpísaná nie štatutárom, ale niekym iným," hovorí minister dopravy Andrej Doležal. 

Šéf rezortu tvrdí, že po overení rámcových zmlúv základnou finančnou kontrolou si môžu prevádzkovatelia hotelov nárokovať na príspevok, ktorý im bude vyplatený. "Niektoré hotely čakajú na pomoc aj 6 týždňov, takže tu hrozí reálna ochota pomáhať," tvrdí riaditeľka združenia cestovného ruchu Lenka Rusnáková. 

Vybavovanie zmlúv komplikuje nízky stav zamestnancov

Objem peňazí, ktorý bude potrebný na pokrytie nákladov hotelierov rezort zistí až po obdržaní všetkých žiadostí. Samosprávam, a teda vlastníkom bytov a domov, ktorí poskytli cudzincom dočasné bývanie bolo celkovo vyplatených už 2,5 milióna eur. Rezort vnútra vybavil už takmer 6 400 žiadostí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy