Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najväčší prepad v únii a necelé tri percentá. Tak vidí európska komisia náš hospodársky rast tento rok
Zdielať na

Najväčší prepad v únii a necelé tri percentá. Tak vidí európska komisia náš hospodársky rast tento rok

SLOVENSKO / Najväčší prepad v únii a necelé tri percentá. Tak vidí európska komisia náš hospodársky rast tento rok. Z tigra eurozóny sa tak stane mačička. Momentálne má na tom najväčší podiel vojna na Ukrajine. Spolu so zdražovaním sú to zlé správy pre Slovensko.

Eurokomisia k aktuálnej jarnej prognóze zmajstrovala aj video, kde Paolo Gentiloni v skratke pomenoval trápenie Európy. "Naše ekonomiky otriasla najprv pandémia a potom prišla ruská agresia na Ukrajine, ktorá priniesla do Európy opäť obrovskú neistotu," povedal vo videu eurokomisár pre ekonomiku. 

Jarná prognóza nepoteší väčšinu krajín a Slovensko zvlášť. "Výrazne znížila odhad rastu pre Slovensko nadol, v súčasnosti sa nachádza niekde na 2,3 %," konštatoval analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Oproti zimnej predpovedi, kde nám Brusel tipol rast na 5 percent, sme sa prepadli najviac zo všetkých štátov únie. Ekonomický automobilový tiger najviac doplatí na zničené dodávateľské reťazce, ako aj brutálne zdražovanie energií. Dostávame sa tak do nepríjemnej situácie, že o naše výrobky síce záujem je, ale: "problémom je skôr ponuková strana, čiže tie dodávateľsko odberateľské reťazce," uviedol Horňák. 

Priemyselná výroba klesá už tretí mesiac po sebe. Problém majú automobilky aj ostatné výrobné firmy. Celý tento marazmus pritom neskončí, kým neskončia Rusi vojnu a únia nebude nútená prijímať sankčné opatrenia. "Tak to bude mať ešte horšie dôsledky ako táto predikcia, ktorú zverejnila eurokomisia," povedal výkonný riaditeľ Klubu 500, Tibor Gregor. Podľa eurokomisie nám ale v budúcom roku pomôžu verejné investície vďaka Európskej únii. "Čiže dočerpávanie eurofondov, Plán obnovy a nejaké fiškálne stimuly," informoval analytik Matej Horňák. Vďaka tomu by sme mohli dosiahnuť rast rast 3,6 %, čo je ale stále inde ako 5, ktoré nám predpovedala pred ruskou vojnou na Ukrajine. Eurokomisia spomína aj to, že neistá situácia vystrelila zdražovanie na najvyššiu úroveň od zavedenia eura. Na Slovensku dokonca za posledných 22 rokov, čo sa dotýka úplne všetkých a tých najzraniteľnejších najviac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy