Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko by zvládlo blackout, ukazuje takzvaná skúška štartu z tmy
Zdielať na

Slovensko by zvládlo blackout, ukazuje takzvaná skúška štartu z tmy

BRATISLAVA – Slovensko je pripravené na prípadný blackout. Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), v spolupráci so Slovenskými elektrárňami, Vodohospodárskou výstavbou a Západoslovenskou distribučnou (ZSD) uskutočnila v sobotu reálny test stavu energetickej núdze, simulujúc masívny výpadok elektriny na západnej časti Slovenska, tzv. skúšku štartu z tmy.

Elektráreň v Gabčíkove naštartovala svoju jadrovú sestru v Jaslovských Bohuniciach po tom, ako v sobotu nastal simulovaný, takzvaný blackout. Teda kompletný výpadok elektriny, úplná tma.

"Asi sme to zažili každý v našej domácnosti, že sme sa holili, alebo pozerali televízor, najlepšie pri majstrovstvách sveta zrazu nie je elektrina, to jednoduché riešenie v domácnosti je, že skontrolujete istič. Keď hovoríme o celej elektrizačnej sústave, nahodenie toho prenosu, je séria postupných krokov, od zabezpečenia prvej dodávky elektriny v prvom zdroji, ktorý poskytne elektrinu tým ďalším zdrojom," povedal Peter Dovhun, generálny riaditeľ spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. 

Prvá skúška štartu z tmy Gabčíkovo-Bohunice bola pred rokom. Nevydarila sa v plnom rozsahu. Tentoraz začala na poludnie, trvala až do nočných hodín a bola úspešná. Aj vďaka stovke odborníkov, ktorí ju pripravovali. Narastaním objemov prenášanej elektriny rastú nároky na spoľahlivosť ale aj riziko zlyhania. A riziko zavlečenia mimoriadnej poruchy k nám prinieslo prepojenie s celoeurópskym energetickým systémom.

"Testy štartu z tmy robíme v pravidelných intervaloch, a môžete ich porovnať k drilom, aké majú požiarnici, alebo záchranári, zareagovať správne a rýchlo tak, aby sme neprerušili dodávku elektriny," povedal Peter Dovhun.

Víkendová skúška mala najhorší možný scenár, na Slovensku nebola žiadna záloha ani generátor na počiatočnú elektrinu.

"A tam ten začiatok, vygenerovanie toho prvého výkonu, musíte nechať na prírodu a vodné elektrárne sú k tomu vhodný zdroj, využijete tok vody cez turbíny, aby ste dali do prevádzky najprv vodnú elektráreň a potom napájali ďalšie kľúčové kritické, ako sú jadrové, alebo tepelné," dodáva Peter Dovhun.

V Európe už štart z tmy riešili aj reálne. Napríklad v Turecku ho spôsobilo preťaženie prenosových vedení a v Taliansku strom, ktorý spadol na vedenie vo Švajčiarsku.

Peter Dovhun dopĺňa: "Máme šťastie, že na Slovensku máme zaujímavý mix výrobcov, výrobných technológií, a tak ako na západnom, na strednom, aj na východnom máme tak isto vodné E, ktoré nám v takomto scenári môžu pomôcť."


Otázky energetickej bezpečnosti a následkov prípadného blackoutu treba riešiť vopred a byť pripravený:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy