Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenská armáda bude zrejme početnejšia. Hľadajú tisíce nových vojakov
Zdielať na

Slovenská armáda bude zrejme početnejšia. Hľadajú tisíce nových vojakov

SLOVENSKO / Slovenská armáda bude zrejme početnejšia. Minister obrany Jaroslav Naď by chcel pribrať niekoľko tisíc vojakov. Potrebujú najmä vodičov, lekárov či informatikov. Záujemcov o uniformu je síce pomerne dosť, prijímacie kritériá ale spĺňa len necelá tretina.

Od rozdelenia federácie v roku 1993 klesol počet slovenských vojakov z približne 45-tisíc na súčasných zhruba 14 až 15-tisíc. "Máme problém s tým, aby záujemci dokázali naplniť naše kritériá, z ktorých nemienime znižovať. To znamená, že z desiatich záujemcov len traja splnia kritériá," vysvetlil Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OS SR. Keďže aj vplyvom ruského prepadnutia Ukrajiny sa časť verejnosti prebudila a začala sa intenzívnejšie zaujímať o obranu štátu, minister Naď chce klesajúci trend otočiť. "My pôjdeme opačne a chceme do konca tohto volebného obdobia navýšiť počet vojakov podľa možnosti aspoň o tritisíc," dodal minister obrany Jaroslav Naď.

Generál vo výslužbe Macko hovorí o dlhodobom probléme, ktorého základnou príčinou bol nedostatok peňazí. No a spoločnosť si tiež akosi zvykla, že už naveky budeme žiť v mieri a našich vojakov budeme vídať akurát na zahraničných misiách, alebo doma, keď pomáhajú pri prírodných katastrofách. "Dnes na to nie sú ľudia dostatočne fyzicky a psychicky pripravení. Videli sme aj prieskumy, že miera odhodlania brániť túto krajinu je podstatne menšia, ako v iných krajinách," vysvetlil Pavel Macko, bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR.

Jedným z projektov, ktorý by v tomto mohol podľa ministerstva obrany aspoň čiastočne pomôcť, je dobrovoľná vojenská príprava, ktorá sa začne čo nevidieť. 11-týždňový výcvik bude v Martine od 6. júla, záujemcovia sa už môžu hlásiť. Všetky informácie sú na stránke vojenskapriprava.sk. Absolventi dostanú aj príspevok vyše 1 300 eur. Ministerstvo by chcelo tento rok vycvičiť 150 vojakov dobrovoľnej prípravy. Pavel Macko je ale k tomuto projektu pomerne skeptický. "Posledná vojenská služba bola v roku 2005 a odvtedy negenerujeme zálohy. A 150 alebo 200 vojakov ročne nie je to, čo potrebujú ozbrojené sily pre prípadnú mobilizáciu," dodal Macko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy