Skoro jasno
15°
Bratislava
Len tretina svedkov začne podávať prvú pomoc, hovorí prezident Slovenského červeného kríža Viliam Dobiáš
Zdielať na

Len tretina svedkov začne podávať prvú pomoc, hovorí prezident Slovenského červeného kríža Viliam Dobiáš

BRATISLAVA / Voláme si ich, keď je nám najhoršie a spoliehame sa na to, že ak je to možné, vďaka nim dostaneme my aj naši blízki šancu ďalej žiť. Takýmito superhrdinami sú záchranári. Najznámejšieho slovenské záchranára a prezidenta Slovenského červeného kríža, Viliama Dobiáša pred pár dňami vyznamenala aj prezidentka.

Asi najznámejší slovenský záchranár má vyše 70 rokov, lekárom je 48 rokov, teraz sa napríklad z nočnej služby na záchranke sa ponáhľal na štátnice svojich študentov. To najťažšie pre záchranára či lekára je, že si pamätá aj tragické situácie a pacientov, ktorým nebolo možné pomôcť. "Každý lekár má v hlave cintorín svojich pacientov, ktorým nebolo možné pomôcť," povedal Dobiáš. Z mnohých prípadov sa poučili aj v súkromí. "Zažil som dievčinu, ktorá vdýchla žuvačku a viedlo to k zástave srdca. Zažil som aj mŕtveho novorodenca, ktorý sa udusil pri dojčení," uviedol Dobiáš. 

Problém podľa neho je, že ľudia aj z jeho skúsenosti aj podľa prieskumu spred 2 rokoch nechcú dávať prvú pomoc. "Len tretina svedkov začne dávať prvú pomoc," povedal. Dôvod nepozná. Ak sú to obavy, že človek pokusom o záchranu ublíži, nie je to na mieste. "Môžeme dať človeku až 80 percentnú šancu na život tým, že mu pomôžeme," uviedol. 

Záchranári ale prosia o zhovievavosť. Upozorňuje, že pri 4 z 10 výjazdov je určitá forma slovnej agresivity a pri každom piatom aj fyzickej. "My sa cestou ideme aj zabiť ako sa ponáhľame," povedal. Napriek tomu sadajú do sanitiek znova a ak budú tieto štátnice úspešné, pribudnú im ďalší kolegovia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy