Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úroky sa zvyšujú a veľký záujem je o refinancovanie úverov. Banky reagujú rýchlo
Zdielať na

Úroky sa zvyšujú a veľký záujem je o refinancovanie úverov. Banky reagujú rýchlo

SLOVENSKO / Refinancovanie úveru už nemusí automaticky znamenať aj nižší úrok v novej banke. V niektorých bankách sa úroky pri 10-ročnej fixácii blížia k trom percentám. Paradoxne záujem o refinancovanie úverov je obrovský, pretože sa ľudia obávajú ešte vyšších úrokov.

Úverová turistika medzi bankami nabrala na obrátkach a pre ľudí ide najmä o čas. Podľa finančného analytika je ale dobré obehať si všetky banky. "Rozdiel medzi bankami s najnižšou a najvyššou úrokovou sadzbou je 70 až 100 eur mesačne, takže naozaj sa oplatí nebrať prvú ponuku, porovnávať si banky navzájom a rozhodnúť sa pre tú najvýhodnejšiu," vysvetlil finančný analytik Pavel Škriniar. Podľa údajov z Národnej banky sa objem refinancovaných úverov v bankách na Slovensku, za prvé tri mesiace až zdvojnásobil. "Rastú aj nové úvery. My evidujeme 140-percentný až 300-percentný nárast," dodala hovorkyňa ČSOB Banky Anna Jamborová.

Čakacie lehoty na vybavenie úveru v druhej banke sa predlžujú. A realitou už je aj stopka pre prijímanie nových žiadostí. "Išlo o dočasné riešenie a v najbližších dňoch pristúpime k prijímaniu žiadostí o refinancovanie," vysvetlila Anna Jamborová. Refinancovanie v súčasnosti naberá nový význam a nie vždy výhodnejší úrok, no naopak istotu na viac rokov dopredu. "Kvôli rastúcim nákladom na medzibankovom trhu sú prirodzene aj banky nútené upravovať sadzby svojich úverov. Zároveň platí, že v tomto roku ešte môžeme očakávať rast cien hypoték, preto ľuďom odporúčame, aby si vybrali skôr dlhšie fixácie," vyjadrila sa hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Karta v hypotekárnom svete sa tak obrátila

Banky sa už toľko nebijú o klientov, skôr je to naopak. "Skôr vidno opačné kroky a odstupujú od benefitov. Klienti už teraz chodia sami lebo vidia, že tie úrokové sadzby rastú a obávajú sa, že budú mať vyššie splátky," dodal Pavel Škriniar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy