Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovič posiela dav na Gröhlinga, Gröhling na Matoviča. Učiteľské platy vyvolali chaos v koalícii
Zdielať na

Matovič posiela dav na Gröhlinga, Gröhling na Matoviča. Učiteľské platy vyvolali chaos v koalícii

BRATISLAVA / Slovensko znova raz ukázalo, že je krajinou neobmedzených možností. Matovič pôjde protestovať s učiteľmi pred ministerstvo školstva, Gröhling ich zoberie pred ministerstvo financií. Aspoň tak to vyplýva z kurióznych vyjadrení koaličných partnerov.

Obaja šéfovia rezortov pôsobia, akoby spolu vôbec nekomunikovali. "Bol na 'x' koaličných rokovaniach, no ani raz som tam nepočul návrh zo strany SAS na zvyšovanie platov učiteľov," rezolútne uviedol Igor Matovič. Gröhling tvrdí, že expremiér musí prostriedky najprv uvoľniť, každé percento znamená stratu 18 miliónov eur zo štátneho rozpočtu.

Minister financií reagoval naozaj prekvapivo. "Mesiace navrhujeme strane SAS peniaze na vyššie platy učiteľov. Mesiace mohli mať učitelia vyššie mzdy. Mesiace tento návrh odmietajú," zaútočil Matovič. Možnosti sú tak len dve - buď jeden z nich klame, alebo si koaliční partneri nerozumejú na priam katastrofálnej úrovni.

Veční oponenti striedajúci sa v záškodníckej vládnej práci dokonca na seba posielajú nespokojných učiteľov. V priebehu niekoľkých minút obaja nasmerovali potenciálny štrajkujúci dav na prislúchajúce ministerstvá a dali tak vodu na mlyn všetkým súperom na druhej strane barikády. Peter Pellegrini povedal, že "Slovensko sa zapíše do histórie" a je takmer isté, že pôjde o najmiernejšie opozičné vyjadrenie na túto tému.

Bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa situácia vyvinie ak pedagógovia vskutku začnú protestovať. Ani jeden z kohútov ale z vzniknutého chaosu zrejme ťažiť nebude. "Je to paradoxné, treba si počkať na to, ktorý z nich sa objaví v uliciach. Určite to ale bude v duchu politiky Igora Matoviča," uzavrela Aneta Világi z katedry politológie Univerzity Komenského v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy